Ustanak (4. maj – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Crtica – strah od belog mantila 

Stojim u Kliničkom centru Srbije i odjednom začujem vrisak! „Pala žena“, neko viče, ali ja ne vidim ni gde, ni šta. Ubrzo saznajemo da je žena pala na pokretnim stepenicama, i sada joj najbrži pacijenti pomažu. Žena je na izlazu pokretnih stepenica, razbijene su joj cevanice, krv se sliva niz noge, par ljudi je oko nje, ali nigde nema ni jednog belog mantila. Sestre, doktora… I tako to traje nekoliko minuta.

Jedna sestra prilazi i pita: „A što ste išli pokretnim stepenicama?“ Da, mislim se, to je najbolje pitanje u ovoj situaciji. Žena plače, uzrujana je. Sestra odlazi i kaže da su zvali službu za reanimaciju, pa će oni uskoro da dođu. Posle nekoliko minuta stiže služba za reanimaciju – sestra i doktorka, sestra kreće da smiruje stariju ženu koja i dalje plače. Previjaju je, daju joj nešto za smirenje, uzimaju podatke, zovu po kolica da je prebace u Urgentni centar.

Nekako bi čovek očekivao da, ako već treba nešto loše da mu se desi, da to bude tamo gde je stručno medicinsko osoblje. Avaj, u Kliničkom centru Srbije izgleda da je stručna samo služba za reanimaciju. Izgleda da od sestara koje rade na šalterima ne treba očekivati da priteknu u pomoć nekome u nevolji. Izgleda da onda ne treba ni insistirati na beloj uniformi.

Meni se vraća sećanje na bolnicu u Negotinu, kada sam imao šest godina i sa majkom bio u poseti dedi. Letnji dan, mi završili posetu, idemo niz hodnik i začujemo zapomaganje iz jedne sobe. Majka utrčava, vidi čoveka kojeg je uhvatio grč u nozi, na infuziji je i ne može nikako sebi da pomogne. Kaže mi da odem brzo po sestru, a ona ulazi u sobu da proba da mu pomogne. Ja trčim do sobe sa dežurnim sestrama, tu su dve tete u belom, ja im kažem da nekom čiki nije dobro, da ima bolove, da ga je uhvati grč, i dobijam odogovor: „Mi smo na pauzi“. Za jednog šestogodišnjaka to je trenutno rušenje poverenja u tete u belom.

Dakle, izbegavajte da vam pozli u bolnicama u vreme pauze, da se vozite pokretnim stepenicama u Kliničkom centru ako niste sigurni u svoje noge. Ali, takođe, ako imate nekoga u kući ko je star i bolestan, nemojte tek tako da ga puštate da sam ide kod lekara. Vi ste, zapravo, ponajviše krivi za ono što mu se na tom putu može dogoditi.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s