Ustanak (5. maj – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Ove ponovljene izbore obeležio je kraj dileme – da li u parlament ulazi 6 ili 7 izbornih lista, pored pet već potvrđenih manjinskih. Ako nije izašlo ni 50% od onih koji su upisani u biračka mesta gde se ponavlja glasanje, trebalo bi da se lakše sabere 1+1. Prativši vesti nakon zatvaranja 15 (slovima – petnaest) biračkih mesta, čudim se kako već dva sata ne mogu da saberu manje od 7.000 glasova. Možda bi trebalo uvesti kao praksu, mesec izbora! Prvo da vidimo kakve sve neregularnosti i kršenja mogu da se dogode, poništimo malo, pa opet. Vidimo koji posmatrači i brojači i statističari su kiksnuli, njih ne zovemo da dođu ponovo. Ne zovemo ni preminule glasače, ne dupliramo im identitet, i znate već sve te stvari o kojima maštamo gotovo svi. Nakon možda dvanaestog, trinaestog puta, naučiće da sve bude efikasno. Od mnogo babica, kilavo dete, pa i od mnoogo glasova, kilavo prebrojavanje, izgleda. Malo po malo, pa dokle stignemo. Digitalno doba je, zaboga, prekomplikovano za ovo.
Ova, već nekako i ustaljena, izborna papazjanija, podseća me na priču koju mi je neko nedavno ispričao, kao „greh“ ili nestašluk iz mladosti. Bio je jedan dečak, koji je pronašao izgubljeni zlatni lančić drugarice iz razreda, i za to je bio pohvaljen od učiteljice pred razredom, koja je nagradila poštenje. Taj drugi dečak, koji je sada odrastao i ispričao mi to, bio je malo ljubomoran što nikako da se njemu desi tako neka situacija u kojoj će biti pošten igrom slučaja, i pohvaljen i slavljen. Zato je iz kuće ukrao zlatni lančić, „pronašao“ ga u školi… ali nije se desilo ništa. Nakon svega toga, šta imamo? Pohvalu za poštenje, isti broj lančića, i razočaranje. Kalkulacija je bila pogrešna, a čestitost iznijansirana. Pazite šta će vaše izgubljeno značiti onima željnim poštenja.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s