Ustanak (9. maj – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Danas se svakako rado bavimo ovim datumom, jer bitno je slaviti trenutak nagoveštaja da će život biti bolji. Međutim, nijedna pobeda u životu, ona koja je vredna, koju pamtimo i slavimo, nije izvojevana bez bar malo truda, ambicije, ideje, i one muke koja nas vodi iz sadašnjeg trenutka na mesto gde smo snažniji i bogatiji za bitku.
A o poslu često pričamo da je baš kao „zamorna bitka“, „dosadno kaskanje“, „nošenje tuđe zastave“; naravno da u poslu koji OBAVLJAMO, ne možemo da imamo pobedonosne misli, nasuprot onog čovekovog rada putem kojeg se OSTVARUJEMO.
To je samo jedan put našeg učenja i napredovanja, koji je upravo u fokusu pažnje priče Raše Stanojlovića iz sela Rudovci. Razočaran u to što naš narod ne voli da se dok odmara i uči nečemu, ovaj čovek, već deceniju pokušava da pokaže kako i tokom odmora čovek može da uživa osvajajući znanja.

“Zamisao je da se jednostavno održava jedno domaćinstvo koje ima sve mogućnosti za proizvodnju hrane, što je osnova svega, i opstanka, do osnovnih radnji u selu. Kako proizvesti nešto na selu, mleko meso, jaja, baštu”, kaže Raša.
Mnogi bi mu ipak zamerili što samo domaćeg radnika kritikuje zbog manjka motivacije da kroz svoj posao, koji nekad može da bude zaludan i dosadan, izvuče najveću moguću korist za sebe, učeći nove veštine; jer ni u Americi, gde je radio velik deo života, pa se vratio da ulaže ovde u obnovu sela, ljudi rade za „šuške“. Teško je posvetiti se poslu koji je slabo plaćen, nesiguran i nepravedno se napreduje. Međutim, Raša jeste svakako u pravu da nam je potreban takav radnik – pun znanja, vešt, zainteresovan, šef pravedan, vodi računa o potrebama i mogućnostima radnika, i to bi bio idealan krug uspešne privrede kod nas. Neko stalno briše liniju i docrtava svoje mesto, svoje ime, svoju funkciju, siguran glas i koješta slično. Zato i najviše zato, smo mi na nivou priče o drugim ljudima, tračarenju i opštedržavnom spletkarenju, dok se ideje zapostavljaju. A sigurna sam da ih i vi imate mnogo, da kažemo i podelimo naglas. Makar za početak.
Dobro jutro!

1

(Foto: www.linkedin.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s