Ustanak (11. maj – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Da li se danas može ikome verovati? Kolika je doza naše sumnjičavosti kada nam se plasira neka tužna ili ružna, glupa ili prozirna priča? Ili smo i dalje beskrajno naivni do ludila? Teško je pronaći odgovore ako se uzme u obzir svakodnevno ispiranje naših već umornih glava raznim provokacijama, svake vrste. Koliko god se trudili da sačuvamo sebe od naivne vere u sve i svašta ponekad nam to i ne uspeva. Ili, nemamo nerava da nam ne uspe. Recept je oproban decenijama unazad. Pisali su ga najveći stručnjaci za manipulaciju. Pojavi se prvo neka strašna vest, potraje dva tri dana kao i svako čudo, a onda se pojavi spasonosno rešenje koje najčešće nudi pojedinac u kojeg zbog toga zaslepljeno i zahvalno gledamo kao u samog Spasitelja. Pružena ruka na ulici ne mora uvek da znači da je zaista prazna a guranje prsta u oko javnosti ne znači i da će to oko progledati. Pre da će samo zažmuriti i nazainteresovano skrenuti pogled. Slepo izvršavanje naredbi odozgo lako nam može doneti dijagnozu psihičke bolesti. Iako, svesni da je s nama sve u redu i da samo radimo svoj posao, možemo lako doći u stanje preispitivanja pa i potcenjivanja vlastitog uma i svesti. Teško je otresti se gluposti, prevare, provokacije ili prosute šarene laže ali vredi pokušati. Nov dan donosi bistriji um i britkiju reakciju na manipulaciju svake sorte. Ako vam ništa i dalje nije jasno, onda, zaboravite na sve što sam hteo da vam kažem. Verovatno se sve ovo na vas i ne odnosi.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s