Ustanak (12. maj – Crtica)

Piše: Vlada Todorović

 

Talenat

Gledam na ulici jednog oca koji se sprema da uči svoju ćerkicu da vozi bicikl. Mala ima 4-5 godina, otac joj je objasnio šta da radi, jednom rukom hvata sic bicikla, drugom ćerku ispod ruke i… kreću. Naravno, otac će tu morati malo da trči, maloj malo teže uspeva da pogodi gde su beše te pedale, ali… evo, počinje da hvata ritam, otac trči uz nju, pušta sic i samo je pridržava ispod miške, par koraka dalje pušta je skroz i … gle čuda, mala vozi. Oh, nije to baš najsigurnija vožnja, ali bez obzira na sve, vozi bez pomoći ponosnog oca koji sada džogira pored nje i nadgleda napredak.

Eto. Ili je mala prirodan talenat za održavanje ravnoteže na biciklu, ili su metodi njenog oca uspešniji. Ja sam sam naučio da vozim bicikl jednog vrelog prepodneva, posle kraja prvog razreda osnovne škole, i za to mi je trebalo 30-ak minuta teške prakse i upornog ponavljanja. Sećam se, zapravo, najteži je bio početak – napraviti prvi polukružni zamah jednom pa drugom nogom i održati ravnotežu. Pretpostavljam da sve to lakše ide kada si još mlađi.

Dakle, mladi talenat će ovih dana, kada bude neko iole lepše vreme, usavršati svoju vožnju na dva točka. Za nekoliko decenija nadam se da će tako mlada majka učiti svog sina da vozi bicikl. I da će ta slika, koja je nekada bila daleko uobičajenija, moći i dalje da se vidi. Da roditelji pomažu svojoj deci, ali i da su spremni da ih „puste“ imajući poverenje da će posle možda nesigurnog starta njihov podmladak uhvatiti zalet i krenuti sa samopouzdanjem u svoj život.

1

(Foto: blog.sfgate.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s