Ustanak (16. maj – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

 

NASMEŠENA CRTICA

Ne znam da li ste čuli kako kažu da je ljubaznost viši oblik inteligencije. Možda se neki neće složiti s time, ali meni se ova definicija dopala. Mislim da ima istine u njoj. Možemo, dakle, odbaciti onu teoriju da su dobar i lud dva brata, raširenu u našem narodu. To sve ima neke veze i sa ljubaznošću, iako ona ne predstavlja samo dobrotu i lepo vaspitanje. Pošteno govoreći, ako se malo zamislimo, uočićemo da je i ljubaznost tu, negde, mada nije sasvim ovo dvoje. Ako razmišljamo račundžijski, to je neka naša odlika da uradimo, pomislimo ili kažemo nešto što ne moramo, a što nas baš i ne košta toliko koliko dobrota koja često traži žrtve. Ali, uopšte, ljubaznost je lepa stvar. Ono iskreno: „Izvolite“, „dobrodošli“, „ma, samo sedite“, „hvala“, „izvini“… je neka naša mala ponuda koja nekoga usreći na trenutak i ulepša mu dan. Lep pogled, osmeh ili rečenica srdačno upućena nekom nepoznatom kome zahvalimo što nam je dodao novine sa visoke police, ili se malo pomerio da i mi uđemo u autobus. U tom smislu, sećam se da mi je drugarica jednog vikenda rekla da joj mantra za stresni ponedeljak glasi – razoružaj ih osmehom. To se naročito odnosi na one koje čeka dan pun administrativnih obaveza, redova koji se moraju čekati, ukratko, odlazaka na neke šaltere. Probala sam nekoliko puta i stvarno osmehom razoružala one s druge strane šalterskog stakla. Pa, eto vama s ponedeljka, nove mantre u stresnoj svakodnevici.

Ljubaznost stvarno jeste lepa asocijacija. I samo razmišljanje o njoj donosi nam lepe misli. Kako god da definišemo tu našu spremnost da s osmehom i pažnjom prilazimo ljudima i stvarima, možda nećemo mnogo pogrešiti. Jer, zaista, ona je u nama i određuje ponajviše nas same.

Dobro jutro!

1

(Foto: pinterest.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s