Ustanak (17. maj – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Homofobija je termin koji smo čuli, uglavnom zahvaljujući vestima u kojima se opisuju napadi na osebe koje emotivno, estetski i polno privlači isti pol. Ako vas neko slučajno i pita šta mislite o tome da li smo kao nacija homofobični, slobodno recite da – jesmo. Da nismo, ne bi svaki čas i premijeru skandirali, nepoželjnom kvalifikacijom, koja aludira na to da i on voli isti pol. I sam premijer Vučić često ističe da mu je svejedno što pojedini viču to što viču, ali siguran sam da mu ipak nije prijatno da to sluša, gutajući knedlu sa ukusom homofobije. Doduše, posle izbora, zaista mu verujem da ga je sada baš briga šta mu uzvikuju, ali šta je sa onima koji se ne kandiduju a prozivaju ih kao i premijera? Oni svakodnevno doživaljavaju poniženja, trpe nasilje, ili ostaju bez posla „ako se za njih slučajno sazna“. To većina nas ne može da razume, možda i zbog nejasnih poruka raznih nevladinih organizacija koje se „zalažu“ za prava LGBT osoba, a koje u ne malom broju slučajeva dobijaju masne dotacije sa strane za organizaciju „parada i performansa“ koji više donesu štete nego koristi. Samo uzburkaju javnost ističući da tako treba – i ništa. Ponovo ističem, ništa mi nećemo promeniti preko noći, niti možemo, a mislim i da nećemo jer to ne želimo. S jedne strane stoje takozvani „bolesnici“ bez medicinske dijagnoze. Ukinuta je pre skoro četvrt veka. S druge strane stoje smrtno prestrašeni jer iza svakog ugla može da sačeka cigla ili pesnica, a sa treće oni „ponosni“ što su to što jesu ali samo ako su u centru pažnje bar jednom godišnje, na današnji dan bez promaje u novčaniku. Negiranjem da postoje ili potvrdama da su deo nas samo ćemo u uzavrelim glavama još više raspirivati ono zbog čega današnji dan i obeležavaju u svetu – mržnju protiv različitosti, makar te različitosti bile samo u krevetu između četiri zida.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s