Ustanak (19. maj – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Učiteljica iz Zrenjanina, Ivana Bošnjak, napisala je poruku roditeljima svojih, ali i svačijih učenika, a to pismo je za nekoliko dana preplavilo društvene mreže i medije. Ukoliko ga niste pročitali, ili jeste, a imate komentar na njega, za sve vas, vredi ga preneti u celosti:
PORUKA RODITELJIMA:

„Mislite da štrajkujemo uvek i samo zbog većih plata. Evo još razloga zašto štrajkujemo.
Plan i program po kome smo dužni da učimo vašu decu NE liči na ono što se od njih traži na završnom ispitu, a još manje na ono šta će od njih život da traži. Mi smo tu da to uskladimo kako znamo i umemo.

Želimo da dodatno pokažemo vašem detetu sve tajne predmeta, ali nakon šest časova nastave teško mu je da nas prati i tog sedmog časa. Nije nam teško da zakažemo čas u poslepodnevnoj smeni.

Želimo da pomognemo vašem detetu da nauči propušteno, ali za vreme planiranog pretčasa u 7.15 teško mu je da nađe prevoz do škole.

Radovali ste se kada ste pročitali da će učenicima biti organizovana pripremna nastava za završni ispit. Da, organizovali smo je u školi, ali to je novih SEDAM planiranih časova za vašu decu. Mi, nastavnici, dođemo. Deca ne dolaze. Čekaju da im platite privatne časove, što i činite. Zašto?

Uveli su obavezne izborne predmete. Za to krivite one koji te predmete predaju, a ne one koji su ih uveli.

Nakon takmičenja mnogo vas dođe da uloži žalbe na rezultate. Naravno, ima grešaka, jer su takmičenja subotom – a to znači novi – šesti radni dan u nedelji za nastavnika koji učestvuje u komisiji za takmičenje. Naravno, od takvih šest dana, pet se računa u obračun plata, a ovaj šesti NE.

Skupa Vam je ekskurzija, a zanima Vas i dnevnica za nastavnika. Po učeniku je oko 300 din (minus PDV), tj. 260 dinara. To znači da je za jedan sat brige o vašem detetu nastavnik vrednovan sa 26 dinara. Za taj novac teško je brinuti i o jednom pravom cvetu, a ne o bilo kom detetu.

Neprijatno nam je kada tražimo od vas da kupujete ubruse i sapun da bi vaše dete moglo da ima čiste ruke pre užine. Očekujete da prosvetni radnici to nabave. Odakle?

Dobijemo rešenje o godišnjem odmoru od 1. jula do 15. avgusta, a često smo uz vašu decu dok ne završe upis u srednje škole i tokom jula.

Koliko god se radujemo plasmanu vašeg deteta na Okružno ili Republičko takmičenje, brine nas kako da vam kažemo da sami plaćate put i smeštaj. Krivite nastavnika za to, umesto da krivite onog ko je obavezan da smeštaj i put obezbedi.

Ne štedimo da kod kuće odštampamo listiće za čas da bi deca lakše naučila.

Neprijatno nam je da pogledamo u oči vaše dobro dete jer ne smemo da izbacimo sa časa učenika koji mu smeta.“

Sve ono o čemu je učiteljica Ivana pisala ovde, u suštini su banalne i male stvari, koje ne zahtevaju opširna zasedanja raznih komisija, organa, eksperata ili agencija resornog ministarstva. Problem sa razumnim ljudima jeste upravo onaj u poslednjoj rečenici pisma – neprijatno je pogledati pametne u oči, zbog onih koji smetaju razvoju i lepom funkcionalnom obrazovanju. „Smetala“ su i oni koji su klupe zamenili foteljama i kožnim sedištima, kriju se u kabinetima i inertnim sindikatima, i potcenjuju prosvetu. Samo ovako direktno, može se ići ka tome da ministarstvo prepozna nastavnike kao partnere, a ne večite protivnike i opozicionare.

Dobro jutro!

1

 

(Foto: www.theatlantic.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s