Ustanak (24. maj – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ode naš Valter u legendu. Doduše, i za života zvali smo ga tako: Bato, Legendo. Došlo je vreme da se zatvori jedno tradicionalno poglavlje našeg filma koji je prelazio lokalne okvire i bio cenjen u inostranstvu. Sećamo se skoro svih likova koje je tumačio, replika koje je izgovarao, ponosni što je bio naš. Jednostavan, kakav je bio, tumačio je obične ljude, heroje i izdajnike, marginalce ili posrnule revolucionare i sve uloge su mu bile sjajne. Kažu kritičari da je uloge tumačio lako, kao da je u trenutku snimanja smišljao rešenja za likove. Iako je tvrdio da postoje filmovi koje ne bi voleo da ponovo pogleda, strast publike koja zahvaljujući internetu ima mogućnost da pogleda svaki film koji je snimao od pedesetih godina prošlog veka na ovamo, ne jenjava. Iako fraza, „ostaće da živi u nama“, nije prikladna ovom sećanju na njega, ipak je veoma primenjiva. Dok postoje filmovi u kojima je igrao, dok je celuloida, ili nekog drugog medija on će biti tu, kao da nikada nije ni odlazio. Pridružiće se Gagi, Marinku, Đuzi, Đurđiji, Ružici, Zoranu, Paji, Čkalji i ostalima koji ga čekaju na nekom nebeskom setu da bi ponovo zaigrao neku glavnu ulogu i okupio milione u bioskopskim dvoranama, ako ih na nebu ima. Na zemlji ih je sve manje, ali to ne znači da i bez njih, svaku reprizu serije, filma ili tv drame nećemo uzbudljivo gledati ponovo i ponovo, diveći se jednom od velikanu neprolaznih vremena. Dobro jutro!

1

(Foto: www.vostok.rs, arhiva)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s