Ustanak (25. maj – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ovaj datum je po mnogim stavkama umesto trinaestog u mesecu kao dvadeset peti – baksuzan. Svake godine, nostalgičari koji su pre raspada Jugoslavije nosili kape i marame, sećaju se Dana mladosti. Šta nam je od sećanja ostalo, pitam generaciju iz šezdeset i neke? Slet na stadionu JNA? Ili, besomučne probe koje su počinjale aprila, održavale se na stadionima širom zemlje i sa prvim prolećnim suncem udruženim sa umorom i žeđi bacale u nesvest na travnate terene mladost propadajuće države? Tada, a verujem ni danas, nismo i ne znamo čemu i čijom mladosti smo širili krila, nosili štafetu, ili učili obimne recitale. Nismo tada znali da je, recimo, Pošta Srbije, takođe 25. maja, počela sa radom, i evo je još uvek, grcajući pod konkurencijom u vidu mejlova, društvenih mreža i onlajn bankarstva, nekako radi. Tek, Nemce je bilo baš briga što je 25. maj, oni su odlučili da na prečac osvoje Drvar 1944. godine i uđu u istoriju desanata. Nije im uspelo. Haški tribunal je takođe vezan za ovaj datum, jer je tako odlučio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 1993. godine, a nakon krvavog raspada Jugoslavije nekih deset godina kasnije, sastali su se glavari bivših republika i napravili sporazum o podeli imovine. Ne znam kako se sve kasnije odvijalo, ali znam da još uvek neki od nekih nešto zaostalo traže. Dakle, nije ni to uspelo. Nešto što ima veze sa 25. majom je, ipak, uspelo. Premijera „Gospođe ministarke“ iz 1929. godine samo je prvo izvođenje ove Nušićeve komedije koja se i danas izvodi, i koju i danas živimo. Živke ministarke uvek su u modi. A u modi su i peškiri, danas je i njihov dan, proglašen u čast Daglasa Adamsa i njegovih priča o autostoperima koji sa sobom obavezno nose peškir. A Dan mladosti? Danas će ga neki pošten svet ogrnut bivšim trobojkama s petokrakom obeležiti posetom grobu najvećeg sina, druga Tita. Drugi će umesto groblja, birati pijacu i istresati novčanike ne razmišljajući mnogo o vremenima kada se mladost slavila sa mnogo više para i nade u bolje dane. Od uspomena se ne živi. Dobro jutro!

1

(Foto: www.kafanasfrj.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s