Ustanak (3. jun – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 
Konstituisanje, pregovaranje, poglavlja, popisi, dopisi, otpisi… to su pojmovi koji su u poslednje vreme osnova rečnika politike, medija i javnosti. Svakodnevica je ipak nešto drugačija. Daleko od Brisela, Banjaluke, „zvaničnog Beograda“, konferencija za štampu, postoji stvarnost kojoj takve stvari baš i nisu najvažnije na svetu. Zašto bi jedan šesnaestogodišnjak uopšte razmišljao o nekim poglavljima, sem ako nisu u lektiri koju možda i nije pročitao, kad to ne razumeju ni odrasli baš najbolje. Ili, kontaju, ali, bože moj. A onaj šesnaestogodišnjak konta da je u redu ako udarcem pored slepoočnice onesvestiš drugaricu, a dečaka koji je hteo da je odbrani, udariš u nos.
Ta scena se dogodila juče u beogradskoj Drugoj ekonomskoj školi, kada je, pod još nejasnim okolnostima, učenik drugog razreda prvo gađao ostale kredama, a kada su se pobunili, dobili su pesnicama. Tek tako. Direktor škole rekao je da je majka dečka koji je udarao dvoje drugara, odmah sina ispisala iz škole. Eto prilike da se možda sretnu i ispričaju, dug je raspust.
Šta se desilo ovde? Odakle taj bes? Od koga je to video? Ko je pokazao da je lekovita šljaga ponekad u redu ako te neko iznervira? To sigurno nisu isti oni koji glasaju za Aleksin i Tijanin zakon, nemoguće, skupštinska sala i dešavanja oko nje su oduvek ovde bili pokazatelj civilizacijskih dometa… Uzrok ove posledice komplikovano je naći, naročito jer se u mladim generacijama vidi i vanserijski talenat, i nezapamćeni vandalizam i besperspektivnost. Nekako, kao i sve na svetu, zar ne? Jedino što, ako prepoznamo dobro, treba da ga zalivamo, negujemo i čuvamo, kako bi, kad kod neko želi da pogazi taj vrt, ne bi stigao da ga uništi, koliko brzo novo dobro niče. Preteranom brigom i panikom, postali smo toksičan pesticid. Budimo agresivniji samo u negovanju dobrote.
Dobro jutro!

Bonsai5

(Foto: www.artoteka.lt, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s