Ustanak (8. jun – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Sećate li se dvojice niških studenata, Davida Ilića i Mihajla Savića, koji su prethodnih par meseci “na divlje” zarađivali za džeparac razvozeći biciklima sitnije pošiljke za sugrađane? Prestali su sa radom nakon što su prijavljeni inspekciji, gde im je rečeno da moraju da imaju dozvolu i da se registruju. Njihova ideja da za 100 dinara po Nišu prevoze pakete teške do 10 kg privukla je pažnju službenika iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji su to prijavili inspekciji. Postupajući po njihovoj predstavci, inspektor za poštanske usluge Ministarstva telekomunikacija pozvao je ove mladiće na razgovor. Objasnio im je da ako hoće da nastave sa radom, moraju da nabave kurirsku dozvolu i da se registruju. Budući da prema važećem cenovniku registrovanja ove delatnosti njima nije više nikako isplativo, čak ni na nulu ne dođe ovaj vid usluge koju su brojne Nišlije hvalile, obustavili su rad.
I vrapci na grani znaju da zakon mora da se poštuje, a prevedeno na svakodnevni jezik, mora se poštovati to da su pred njim jednaki svi koji nisu monopolisti ili strani investitori. Umesto ponuđenog rešenja, Davidu i Mihajlu samo je pročitan isečak iz zakona. Netačno je da ne može da se napravi fleksibilan zakon koji bi omogućio da ovakve akcije, i razne lokalne, kvartovske inicijative za lepši i lakši život okoline budu i pravno regularne.
Jedan profesor ekonomije im je predložio da se registruju kao preduzetnička radnja koja se bavi uslugama, što košta par hiljada dinara godišnje. Ali, samim tim, oni bi izgubili pravo da budu na budžetu, jer imaju radni odnos. Predložio je i da se, dok traje ova Godina preduzetništva, prijave za bespovratna sredstva ili konkurišu na neki od programa kao što je „Pokreni se za posao“. Pa oni su se već pokrenuli za posao!
Ako je sve koncipirano prema krupnim igračima, i ako njima svako slovo ide na korist, zar je toliki problem da se osmisli način da trud i dobra ideja mladih bude nešto što će njima na legalan i siguran način doneti džeparac? Ako sumnjate da su „kuriri“ nečega opasnijeg, proverite, inspektori. Ako samo radite svoj posao, radite ga u korist građana, zbog kojih i jeste tu, zbog kojih je i država tu. Onda ćemo i mi raditi u njenu korist.
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s