Ustanak (9. jun – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Crtica – tast iz šervudske šume 

„Moj tast nije platio infostan od 1992. godine“. To je rečenica koja me, rano ujutru, sačekuje dok ja idem na posao, a trojica momaka završavaju svoju noćnu smenu. Ovi tridesetogodišnjaci, nedavno osamostaljeni, izgleda da i sami počinju da „uživaju“ u uobičajenim mesečnim obavezama plaćanja računa.

„I onda su mu oni otpisali sve kamate i smanjili glavnicu i tako da svi koji plaćaju redovno su ispali glupi“, zaključuju svoju priču momak. Nema šta – tast kao da je iz Šervudske šume. No, izgleda da tast neće steći sledbenike kod mlađih generacija. „Brate, mogu ja da budem glup, ali ne mogu da ne plaćam“, kaže momak koji je i ispričao priču, uz slaganje ostalih.

I, tako, uvek će se pričati o lokalnim herojima koji su izbegli plaćanje računa. Prosto je neverovatno kako se nikad ne priča o lokalnim „herojima“ koji dozvole da se ne plaćaju računi i da se posle toga narod deli na one koji redovno izmiruju obaveze i one koji to ne rade. I da li bi možda svi računi mogli da bude niži kada bi ih svi plaćali. Ili je uračunata „zaboravnost“ nekih, kako nadležni ne bi morali da se smaraju sa odgovornim obavljanjem svog posla.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s