Ustanak (14. jun – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Moć navike

Stojim u redu. U pošti. U ruci – računi. Vreme plaćanja. U redu se svako zanima kako zna i ume – dominira maltretiranje mobilnih telefona na sve moguće zamislive i nezamislive načine. Na sreću, nije mnogo dugačak red. Dva šaltera rade, a na trećem – koji nije za uplate i isplate, stoji jedna baka. I, podiže penziju.

Nekada davno, pre 1990-ih,  dobijali ste penziju kod kuće. A onda su napadi na poštare prekinuli ovi tradiciju i ljudi su po pare išli određenih dana u poštu. Iako su sada tu i bankomati, kartice, i dalje neki penzioneri uredno idu do šaltera svoje pošte da prime svoje pare.

Na tom, trećem šalteru, poštar iz čijeg je reona baka, uredno joj broji pare, ona uzima i… daje mu 200 dinara! Časti ga! Kao nekad! Kada su vam poštari donosili pare ne kućnu adresu. Pa, i red je bio. Uvek sam razmišljao koliko jedan poštar može tako da dobije para. Oh, mnogi penzioneri su i tada dobijali male pare, ali eto… za poštara je uvek bilo.

Hm. Razmišljam. Da li je neko baku obavestio da je ona sada sama došla do pošte, po svoje pare. Da neko nju može da napadne. I da, kao i neki od penzionera koji su u redu i koji će uz svoju karticu da podignu pare, ne mora da ostavlja nikakvu „čast“. Ista je situacija i u jednom i u drugom redu. Sem što se u jednom družite sa ženom koja sedi iza šaltera, a u drugom vas čeka – „vaš poštar“. Moć navike je izgleda prevagnula.

Prosefii

(Foto: plusinfo.mk, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s