Ustanak (15. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica vračarska

Juče sam imala prilike da vidim jedan policijski izveštaj iz 1898. godine. Reč je o hvatanju vračare iz vračarskog kvarta (bez sve šale) i o detaljnom zapisniku o tome šta je sve kod nje tom prilikom nađeno. Od 60 popisanih predmeta, greh bi bilo ne pomenuti barem neke: suvog slepog miša u kutijici, učkure iz gaća, ušivene amajlije, suvi riblji rep, špilove karata, dva kostura nekih manjih životinja, jedan fišek baruta, jedan bućkuriš sa raznim korenjem i kamenjem,pramenje kose i slično. Sve je to spadalo, kako u policijskom izveštaju piše, u inventar za njen „zanat“. Ova dobro snabdevena vračara je uhapšena, a deo predmeta poslat na hemijsku analizu. Slično bi policija, manje, više postupila i danas, ali vračare više nisu iste. One pored „oprobanih“ starinskih recepata za kojekave gadosti, koriste i savremenu tehnologiju. Tako osim špilova karata, kugli i ostalog, koriste telefonske veze da proriču sudbinu, pokazuju se na televiziji, zakazuju seanse preko Skajpa ili Vibera. U velikoj meri su, čak, prevazišle reklamiranje preko novina, jer je štampa passé. Vremena se menjaju, ali je ljudska želja za saznavanjem budućnosti uvek prisutna, bez obzira na to da li posežemo za horoskopom, gledanjem u karte, proročicama ili nečim drugim. Za bele magove i vračare, kako stoje stvari, uvek će biti posla, a trenutak u kome se društvo nalazi čini njihovu prisutnost manjom ili većom, u zavisnosti od stepena krize. Stoga, opreznost u Srbiji u vezi sa svim gore pomenutim, ove 2016, nije na odmet.

Dobro jutro.

1

(Foto: www.pinterest.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s