Ustanak (17. jun – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Primenjena matematika i problematičnih pet dinara 

Juče su maturantni polagali matematiku, a ja sam mogao da se uverim kako vam poznavanje matematike štedi pare! I to kada nemate pet dinara!

Elem, uđem u prodavnicu, uzmem šta mi treba, dođem na kasu i teta mi saopšti da je moj račun 135 dinara. Ja izvadim novčanicu od 200 dinara i dam joj. Ona mi vrati kusur – 20 dinara u papiru i 20 dinara u metalu. E, sad, to baš neće moći – mislim se ja, pa je lepo vratim na početak kalkulacije. Ona mi se izvini i vrati mi jednu novčanicu od 50 dinara, jednu od 20 didinara i 20 dinara u metalu! Što je mnogo – mnogo je, mislim se ja, pa joj kažem da ni ovo ne valja i vratim joj onih 20 dinara u metalu! Ona mi se opet izvinjava pošto nema pet dinara da mi vrati. Ja sam odustao od toga da joj objašnjavam da joj, zapravo, ja još dugujem pet dinara.

U čemu je problem sa tih famoznih pet dinara? Kada sam ja išao u osnovnu školu, u prvom osnovne smo radili matematiku do 20, u drugom do 100, sve računske operacije, a u trećem do 1000! Znači – ovde je bila potrebna matematika iz trećeg razreda. Al’ da se radi napamet! Video sam ja da je žena na kasi kukala i kod devojke pre mene što nema sitno. Naime, ako niste baš najbolji sa matematikom i treba da vratite kusur, najsigurnija je sledeća varijanta – račun je 135 dinara a dobili ste 200… prvo izvadite 5 dinara, to je 140, pa još 10 – to je 150 i onda vratite mušteriji 50 dinara. Svi sretni i zadovoljni. Ali, ako nemate onu petodinarku, e tu, očigledno, nastaju gadni problemi.

Prema tome, budući radnici za kasom, ili se malo podsetite gradiva matematike iz osnovne, ili se potrudite da uvek imate sitno. I krupno!

1

(Foto: www.youtube.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s