Ustanak (24. jun – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Juče je put Njujorka odleteo iz Beograda naš Erbas A330, nakon četvrt veka. Srećno je i sleteo dočekan vodenim topovima. Premijer Vučić je uprkos najavama i unapred kupljenoj karti ostao ipak u Srbiji. Ima preča posla. Treba rešiti nagomilane probleme, izvršiti sve obaveze. Nakupilo se posla, treba se pripremiti za nove zadatke koje ga očekuju kao premijera. Ima nešto zbog čega je dobro što nije odleteo, a za šta ni on sam ne zna da se dogodilo. Kad bi znao, sigurno bi reagovao slično kao i jedan otac dve slatke beogradske devojčice koje zamalo nisu doživele teško povređivanje. Naime, u jednoj beogradskoj opštini, nedavno je instaliran park za decu. Sve je po propisu, bezbedno i sigurno. Sprave su testirane, ljuljaške, klackalice, koševi, podloga od recikliranog materijala je pravilno postavljena, dakle mladim roditeljima nije preostalo ništa drugo do uživanja sa svojim podmlatkom. Međutim, taj tata, primetio je sa prozora svog stana čudnu aktivnost u popodnevnim satima a koja nije bila uobičajena. Nekoliko dečaka viših razreda obližnje osnovne škole, sa odvijačima poznatim među vozačima kao dvanaestica i trinaestica bez ikakvog obzira odvijali su šrafove kojima su pričvršćena sedišta za ljuljaške i klackalice. Odmah je reagovao, oduzeo malim prestupnicima alat i pokušao da dođe do njihovih roditelja. Saznao je da je jednom od njih otac trenutno „na službenom putu“ a ovim, ostalim dečacima, roditelji pojma nemaju čime se bave u vreme dok ovi nisu kod kuće. Sve se završilo uz suze, kajanje i odricanje učinjenog, a da li se, pitam zabrinuto, ipak sve i konačno završilo? Gde grešimo, kako vaspitavamo decu? Da li je moguće da im zadovoljstvo više ne pričinjava samo igra, već je to sada nanošenje štete svima i ugrožavanje života mlađih drugara? Ne čudi više to što se dešavaju napadi na profesore, usvajaju šabloni neprimerenog ponašanja, nezdravo odrasta među starletama i kriminalcima koji dobijaju prostor u udarnim terminima nekih nacionalnih televizija dok nam na ulici neka druga, dobra deca sviraju Betovena i na njih malo ko obraća pažnju. Sreća je da prozor onog tate s početka Crtice gleda na igralište pa u nekom novom neželjenom slučaju vandalizma on može brzo da reaguje i zaustavi neko potencijalno ubistvo sa predumišljajem. Samo bih na njegovom mestu dobro pazio kako takve probleme rešavam. Ipak su u pitanju deca od 14 godina. Znate šta sve može da se desi ako bi se skupilo njih desetak? Da ne čuje zlo.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu, 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s