Ustanak (29. jun – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Čitajući već godinama unazad o promenama i razmišljanjima kako obrazovanje u Srbiji treba da izgleda i funkcioniše, sa ove tačke, potpuno mi smešno izgleda ono moje iz osnovne i srednje škole. Političkim jezikom rečeno, pozdravljam tu promenu i modernizaciju. Informatika kao izborni predmet u mojoj osnovnoj školi, bio je, malo je reći, tragično zaostao. Šta je bit, šta je bajt, hardver, softver, operativni sistem… a to sve na gomili izgleda kao da o maternjem jeziku pričate u terminima deklinacija i konjugacija – uporno teorijski.
Nekoliko 386-ica bile su računari donekle i prikladni i sasvim moderni za taj trenutak, ali mi „sedmaci“ nismo baš smeli puno da ih koristimo. Uključi, otvori, ostavi, ne diraj ništa dalje!
Srednja škola, slično, sa, doduše, boljim operativnim sistemom, konačno Windows 98! A zadaci… Napiši program u Paskalu koji kad se pokrene ispuni ekran zvezdicama, ili, napravi u MS Wordu čiča-glišu (!) posebnih dimenzija i boja. Priznajem, Excel tabele bile su najomraženije međ’ celom generacijom. Takođe, mnogo, previše teorije uz loše profesore koji su već pri prvom času stavom dali do znanja da ne veruju da ćemo mi išta od toga razumeti. Srećom, imam rođenog brata koji je najbolji učitelj svega što je moglo da me ikada zanima u vezi sa računarima, pa sam uz njegovo tutorstvo imala 5 iz praktičnog rada, a jedan iz teorijskog, odbijajući prosto da bubačim podatke; rekao mi brat da je nebitno!
Informatika i dalje nije obavezan predmet, a viđamo svi dečicu, još nesigurnu u koracima, ali pametni telefoni i tableti u osnovi savladani još u pelenama. Neke škole koriste ova pomagala u nastavi i deca su veoma vešta sa njima. Međutim, vidim da se nastavnici tehničkog obrazovanja bune jer je bilo mogućnosti da se razvdoje tehničko i informatika u osnovnoj, kao dva zasebna obavezna predmeta. Pretpostavljam da se u prosveti često plaše za plate i sigurnost posla, a tako izgleda svi mi sebično razmišljamo. Deca ih već ispravljaju na časovima! Napredna su, upijaju nova znanja i savremena tehnološka dostignuća. Čuvamo li mi njih od tih preoštrih i prebrzih promena, ili sebi dajemo alibi jer su nas prestigli? Zašto je to loše, stalno? Neće, zaboga, roboti pokoriti svet, naročito ako naučimo klince da rukuju programima, jer mi, iz straha od novog stepenika digitalne generacije nikako ne pomažemo da oni budu svoji. Što više znaju o nečemu, bolje će plivati.
Dobro jutro!

1

 

(Foto: www.elllo.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s