Ustanak (30. jun -Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Užasne stvari se dešavaju u svetu. Poslednji šok stigao je iz Turske, gde je terorizam oteo živote, slobodu i mir. Dok iz sveta stižu poruke ohrabrenja i saučešća građanima Turske, jedna od mnogo loših vesti u celoj priči je dobra. Rusija i Turska ponovo će razmotriti svoje zategnute odnose i, kako se očekuje, zajedničkim snagama povesti borbu protiv terorizma. Kod nas je, kažu zvaničnici, sve pod kontrolom. Ipak, oprez nam nije na odmet. Nikad se ne zna. Zabavljeni pričom o Bregzitu i posledicama odluke da EU počne da se kruni kao onomad Jugoslavija, u drugi plan stavljamo priču o evropskim integracijama jer nam iz susedne Bosne i Hercegovine stižu poruke koje nikako ne mogu doneti spokoj. Iako smo načinili prvi korak u uspostavljanju normalnih odnosa, aveti prošlosti nam ne daju mira. Šta će biti posle najava iz krugova vladajuće stranke da sa vladom u Sarajevu prekinemo svaku komunikaciju, znaćemo posle odluke srpskog premijera šta mu je činiti. Dobro je u ovoj priči da ćemo se malo otrezniti od uverenja da smo sve rešili u vezi sa Srebrenicom i da je sada sve u redu. Nije u redu, još mnogo treba raditi, prvo za svoje a potom i interese komšija. Dok nas iz susedne Hrvatske uslovljavaju novim zahtevima za otvaranjem poglavlja u pregovaranju za pristup Uniji, opet kažem da je to dobro. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog potrebe da radimo na uređenju svoje avlije koja će, ako ikada procveta, biti atraktivna svima pa nećemo dolaziti u situaciju da se stalno nešto pravdamo i tresemo od novih uslova. Uslovi mogu samo da znače jedno: još uvek ne želimo da sa vama imamo posla. Dobro je što je tako. Jer, da nije, verovatno je da bi nas Bregzit ozbiljnije zabrinuo zbog pada funte ili rasta švajcarskog franka i manjih prinadležnosti za preživljavanje pod krizom kao što je to slučaj u nekim zemljama Evropske unije. Ovako, ponavljam, dobro je. Evropa se, da se ne lažemo, nalazi u minus fazi kada je točak raspada pokrenut i tu nema zaustavljanja. Samo će sve više, iz dana u dan, put kojim će taj točak da prođe biti strmiji i klizaviji. Živi bili pa videli. Za sada smo mi u oluji od koje nas čuva mali zaklon načinjen od skromnih rezultata koje postižemo kao nacija, bukvalno jedva sastavljajući kraj s krajem i ubeđivanjem stranih investitora da dođu ovde. Kineski predsednik se juče zahvalio za gostoprimstvo i ponovio rešenost njegove države da ulaže u Srbiju. To je dobro, a biće još bolje ako slična pisma počnu da stižu i iz ostalih, razvijenih zemalja sveta. Ponavljam, dobro je što samo bogata Srbija neće morati da se klanja nikome, a kad će se to desiti ipak zavisi od nas i našeg truda da budemo u poziciji onih koji nas danas uslovljavaju. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s