Ustanak (1. jul – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Visoke temperature su nas „utromile“. Oskudno obučeni, laka smo meta džeparošima. Koliko puta smo čuli „ma nije mi za pare, bilo je trista dinara, nego sad moram da ponovo vadim sva dokumenta“. Taj trošak, nije zanemarljiv. Nije za igrnorisanje ni nerviranje što se baš nama desilo da nas odžepare. Uglavnom se to dešava u vozilima gradskog prevoza. Kako pišu beogradski mediji, u našem glavnom gradu postoji jedan vozač GSP-a koji preko razglasa upozorava putnike da čuvaju torbe i novčanike jer je upravo u vozilo ušla grupa džeparoša. Čovek je postao veoma popularan, vozi na liniji 31 koja je veoma opterećena i do nedavno je bila raj za lopove. Kažem namerno da je to bila do nedavno, jer zahvaljujući vozaču Aleksandru Živanoviću to više nije. Već deset godina on je vozeći autobuse upoznao skoro sve beogradske lopove novčanika i utvrdio kako „rade“. Pljačkaju u špicu i to organizovani u grupama od po troje, četvoro ljudi. Ima čak i žena i dece u tim grupama. Ono što me čudi jeste odgovor na pitanje: Kako to, da policija kojoj se svakodnevno obraćaju opljačkani građani, nije iskoristila ovo iskustvo našeg junaka Crtice? Takođe, zašto se oni mučenici kojima lopovi pobacaju dokumenta a pokupe sitniš iz novčanika ne oslobode bar delimično troškova za vađenje novih isprava? Ovako, ispada da najveću korist od nedela ovih štetočina ipka ima država koja uredno puni budžet od taksi za nova dokumenta. Lopovi, iako nas odžepare, od toga nemaju veliku novčanu korist. Da li je to razlog da se pozornici baš i ne mešaju mnogo u svoj posao? Ništa zato, naša uteha je tu, sedi za volanom trideset keca. Bar u autobus koji vozi Aca vozač, džeparoši neće više ni pokušavati da uđu. Jer čemu vajda i da uđu kad će on preko razglasa odmah čim ih vidi da zagrmi: “Dragi putnici kod drugih vrata, oprez! Čuvajte novčanike. Ušli su u vozilo“. Hvala Ti, Aco. Bilo bi dobro da nas i na drugim linijama tako upozoravaju. Zbog dokumenata. Dobro jutro!

1

(Foto: www.empoweringparents.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s