Ustanak (4. juli – Crtica)

piše: Dejan Grujić

Desilo se da jednom prilikom zbog posla odem do jednog planinskog sela i dobri domaćin me zadrži na ručku. Nije bila velika vrućina, meni je tamo to još i bilo prijatno ali ne i domaćinima koji mi se izviniše što ne lože šporet, pa će ručak biti skroman i hladan. Nisam bio posebno gladan pa sam odlučio da samo malo zamezim, da ne uvredim domaćine. Međutim, kad je krenulo punjenje stola, nisam mogao da se nagledam te lepote i apetit mi se naprosto uzjogunio. Prvo su izneli neke pogače, tanke dva prsta i hladne ali prilično mekane i brašnjave. Onda je sto dopunjen sirom, mladim i starim. U lepim drvenim činijama nepravilnog ali ovalnog oblika baškario se kajmak. Na jednom plastičnom poslužavniku naslagala je domaćica jarko crveni paradajz koji je bio presečen na četvrtine, a uz njega mladi luk, crni i beli, sa sve percima, tek ubran u bašti. Sitno narezani krastavac u kiselom mleku uz mirođiju i ukus belog luka takođe je ukrasio trpezu. Onda je na sto postavljeno nešto kao otprilike crvena pečena paprika sa belim lukom, peršunom i malo mirođije preko koje je bio narendan tvrdi sir. Sa strane je bilo i malo pinđura koji je verovatno zaostao od zime, ali bio je ljut kao da je čili unutra. Na sve to, pire od pasulja posut alevom paprikom i uljem, ali hladan kao da je bio u frižideru. Odnekud se stvrorila i zelena ljuta paprika, malo suvog mesa, tvrdog i pomalo kiselkastog ukusa. Izvolite, služite se, rekoše domaćini. I, ne zamerite. Ma, kakvo zameranje, pomislio sam. Ovo je carska trpeza. Nisam znao šta ću pre da uzmem. Od svega po kašiku i stomak mi je bio pun kao bure. A opet, osećaj lakoće i snage u isto vreme davao mi je neverovatno dobro raspoloženje. Tako nešto više nikada nisam u toj kombinaciji i u tom ambijentu jeo tako da je od svega, danas, ostalo samo lepo sećanje. Padne mi na pamet da bih to mogao nekako da ponovim i u sopstvenom kućnom aranžmanu, samo prilagođavajući pripremu našim urbanim uslovima. Ne ide, ne vredi. Ipak je sve što kupujemo na pijaci drugačijeg, da ne kažem plastičnog ukusa. Mnogo je lakše svratiti u pekaru za đevrek, ili oko ručka naručiti roštilj. A kako čujem ovi moji domaćini su nedavno počeli da se bave seoskim turizmom, pa pokušajte da ih pronađete i tako proverite sve što sam vam kazao. Srbija je ionako u kampanji promocije seoskog turizma. Valjalo bi podržati naše domaćine koji nude smeštaj i hranu kao u stara vremena. Razmislite bar o tome čak i ako ste već unapred čvrsto odlučili da odete u Grčku, na primer.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.turizamzavasinas.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s