Ustanak (5. jul – Crtica)

piše: Dejan Grujić
Naša kriza nikada nije kucala na vrata. Odmah je pre nekoliko decenija ušla, raskomotila se u dnevnoj sobi, zauzela najbolje mesto i samo zvoca i traži. Ta kriza nam potroši sve pare na račune za komunalije, hranu, nešto sasvim malo za obuću i odeću, skoro ništa za kulturu. Reklo bi se na prvi pogled da ne biramo poslove u želji da tu istu krizu sprečimo, ili makar usporimo u nezajažljivost da nam krv popije. Ali to važi samo za one koji su već zasnovali porodicu, imaju decu pa i unuke. Međutim sasvim drugačija slika je sa nezaposlenima kojima prinadležnosti obezbeđuju stariji članovi domaćinstva. Iako su dobro plaćeni, neki poslovi skoro pa nikada ne nađu one koji bi hteli da ih rade, ili odrađuju. Iako se svi kunu, naročito oni iz kruga dvojke, da im je svega preko glave i da bi najslađe digli ruke od svega i otišli na selo da čuvaju ovce, to ipak ne pije vodu. Pitajte, uostalom, Makedonce ili naše Lale, koji svake godine jedva, na jedvite jade upošljavaju pastire stare od pedeset godina pa nadalje. A plata nije tako mala, veća je od prosečne u državnom sektoru. Takođe, u užičkom kraju veoma je traženo zanimanje auto-dizaličara. I pored dobrih uslova i još bolje plate koja može da pregura i hiljadu evra, mlade to ne zanima. Ne vole ni da kopaju, zato što je teško, naporno a i malo je bezveze. Razumljivo, ali… To ne smeta građanima Evropske unije, doduše iz Bugarske i Rumunije, da ovde nađu svoju sreću i zarađene pare odnesu kući. Pa neka onda neko kaže kako se kod nas loše živi. Nekome je i Srbija Zapad. Iako u mnogim gradovima širom Srbije hronično nedostaju lekari, inženjeri ili programeri, retko ko se usudi da napusti sređen život u stanu, kraj mame, tate, seke i bake sa sve dedom pride, ali kod Botaničke bašte u centru Beograda. Niko neće u Bajinu baštu ili u Sremsku Mitrovicu. U Banatu i Potisju, kažu neki podaci, neophodni su i preko potrebni, operativci na muži ovaca i krava. Kažem operativci, jer se za mužu ne koriste ruke. Čim mladi čuju da se radi na salašu gde, iako ima i struje i vode i interneta, beže glavom bez obzira. A sve se radi uz pomoć savremenih mašina. Dobro, postoje i radna mesta čuvara egzotičnih ostrva širom sveta, gde se uz hiljade dolara samo uživa i šeta, jede i spava. E, to je već nešto na šta u ovom trenutku i ne računam, iako se mnogi prijavljuju odavde ali ih niko ne zove da počnu da rade. Verovatno i tamo radi neka veza, pa ne može svaka šuša da uživa i za to prima pare. Ovde je za sada, doduše, uživanje garantovano, sve dok je roditelja koji će da rade više poslova odjednom da bi bilo za sve troškove i svakodnevno baštovanstvo podmlatka u centru Beograda uz kapućino i koktelčiće. Ko će još da radi pored fudbala, a i Olimpijada nam se smeška. Vruće je za takve egzibicije.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.beogradnocu.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s