Ustanak (7. jul – Crtica)

Piše: Ru Šavr

Crtica o novinarstvu i o nečemu još

Neko reče nedavno, posmatrajući opštu situaciju u zemlji – previše ničega mora pući. I tako to ništa povremeno puca, a do pucanja pumpaju različita iščekivanja, nedaće, čest osećaj bespomoćnosti i beznađa. Pre tri godine smo imali nezapamćenu situaciju u selu Velika Ivanča kada je jedan „miran i dobar komšija“ kako su ga opisivali meštani, ubio sina, a zatim još dvanaestoro ljudi, pa sebe. Slična situacija se ponovila nedavno i navela me na pisanje ove Crtice. Opet je „previše ničega“, puklo u blizini Zrenjanina i to po sličnom scenariju sa sličnim posledicama. Ali nije zločin sam po sebi ono našta bih ovde skrenula pažnju. Ovo je Crtica o novinarstvu iz sledećeg razloga: novinarstvo je ostalo 7. sila, a novinar danas može postati bilo ko. U praksi je to pogubna kombinacija, jer pojedini, izveštavajući o žrtvama, prizivaju nove žrtve, i to zbog načina na koji objavljuju vesti o zločinu, morbidno uređuju naslovnice, forsiraju crnu hroniku po svaku cenu, praveći tako novu traumu i novi generator za slične radnje. Ovih dana o pojedinim medijima i njihovoj pogubnoj ulozi u ovakvim situacijama, govore i stručnjaci, konkretno, lekari koji skreću pažnju na ovaj problem. Mediji jesu sila i njima se ponekad bespogovorno veruje. No ipak, oni povremeno nude stvari koje je bolje preskočiti, novinari postupaju neprofesionalno, redakcije se utrkuju u morbidnostima, a zarad prodaje tiraža, neretko ruše i kodeks ove profesije. Tako dobijamo, naročito ovih dana, naslovnice na kojima dominira rasprodaja bola, zalaženje u strogu intimu žrtava, nagađanja ubica u nerešenim zločinima i slične stvari koje bi morale biti zabranjene.

U nadi da se užas, kao ovaj nedavni u Žitištu, neće ponoviti, pokušavamo da idemo dalje i verujemo da se pomenuti problem može prevazići. Ali da bi se prevazišao, moramo postatati selektivniji u izboru izvora informisanja, tražti kvalitet i prepoznati generator novog zla, tj. ignorisati one koji objavljuju uznemirujući sadržaj samo da bi prodali tiraž.

Možda je vreme da sami sebi kažemo Dobro jutro i započnemo, svako na svoj način, reparaciju sistema izveštavanja koji je toksičan. Prvi korak je biranje medija kojem verujete.

1

(Foto: www.educationconnects.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s