Ustanak (13. jul – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

U Beogradu, u centru grada na Kalemegdanu, jedan ugledni gospodin je juče proslavio 80. rođendan. Taj fini dekica ušuškan Savom i Dunavom, na prostoru koji je često bio tiha patnja građevinskih investitora, pružio je, pruža i pružaće utočište domaćim i divljim životinjama. Svoja vrata uvek je otvarao svim pristiglim mališanima, njihovim roditeljima, bakama i dekama da tu, kod njega svrate i nauče nešto novo. Najviše o životu. Kad su moja deca mala, odlučim jednom da ih odvedem u goste tom deki. Bio sam dobre volje, ali, zaboravih da ništa ne treba im obećavam kad sam raspoložen. Deca umeju to da zloupotrebe. Kasnije sam bio srećan što su zloupotrebili. Naime, odemo mi, kad tamo, otvorena vrata kod Čikice, i to širom. Velika kovana kapija. Morali smo da mu malo platimo za ulaz, ali nismo se zbog toga uvredili. Ukazalo nam se carstvo različitih životnjskih vrsta u veoma prijatnom ambijentu. Sreli smo tadašnjeg kućepazitelja, gospodina Vuka. On je brinuo da sve funkcioniše kao sat, da životinje dobiju hranu na vreme i budu negovane kao bebe. Ukazala nam se jedna lepa prodavnica sa sitnim životinjama. Treba li da kažem da smo kupili u istom danu i ribicu, i hrčka, i zeku i morsko prase i uz sve to dobili jednu macu gratis. Mama samo što nas nije ubila. Naučili smo toga dana da je važno imati prijatelje, da se valja o njima redovno brinuti i čuvati ih. Odraslo se, odavno, a ona briga o životinjama, sada se prenela u vidu ljubavi prema ljudima pa ta investicija iz prošlosti u ljubimce nije bila uzaludna. Čikica koji je već napunio 80. godina, tek će dočekivati neke nove goste, svakog dana nadajući se da će mu njihova mladost dati neka nova krila da još više poleti među sećanja nekih budućih mama, tata, baka ili deka. Za mene, večito mlad, kao i Beograd, naš Zoološki vrt, vrt dobre nade i lepih misli. Ako je preživeo nekoliko bombardovanja, onda slobodno možemo da verujemo da je večan i neuništiv. Kao svaki pravi gospodin.

Dobro jutro!

1

(Foto: Printscreen Youtube, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s