Ustanak (14. jul – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Godinama unazad roditelji kukaju kako su im deca postala zavisna od interneta i igranja igrica. Izgleda da su tu kuknjavu čuli u jednoj od gejmerskih kompanija, to jest da im je dozlogrdila povika, pa su odlučili da učine nešto konkretno. Znajući da je decu teško naterati na fizičku aktivnost, smislili su igricu u kojoj glavni junak jedan lik iz crtanog filmova boravi isključivo na ulici ali onoj pravoj, napolju. Uz pomoć aplikacije za satelitsku navigaciju, kreatori ove igre su smislili da igrač mora da lovi bodove tako što će poznatog junaka tražiti po okolini. Dolaze u obzir sve lokacije ali, ponavljam, samo i isključivo napolju. Igrač mora da izađe napolje, ponese smart telefon sa igricom i pešice krene nasumice ulicom vrebajući gde će se na ekranu pojaviti ulov. Sve funkcioniše tako da igrač mora povremeno ubrzati hod, potrčati, ili se prikradati ulovu. Nema prevare, to jest nije dozvoljen bicikl, automobil ili gradski autobus. Mladi su oduševljeni, a brižni roditelji već kukaju da će ih, dok zevaju u ekrane mobilnih telefona, tresnuti neki auto jer „hodaju sad kao zombi“. Nikada se ne može ugoditi roditeljima, ali svakako, ovo je, ako ništa drugo a ono smeo, hrabar i uspešan eksperiment koji će se nešto konkretno preduzeti da nam deca izađu napolje i tako se bave preko potrebnom fizičkom aktivnošću. Samo što ne bi bilo loše da i roditelji urade slično, dakle nabave pametni telefon, skinu igricu, instaliraju i krenu da upoznaju svoje naselje, pa i grad. Tako će ga više zavoleti, a i zdravo je za duh. Valjalo bi uz sve to i malo poskidati stomake.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.gamespot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s