Ustanak (15. jul – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Još jedna petina

Danas je datum kada ističe drugi rok u ovoj godini za podnošenje zahteva za povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe. Svaki dinar je bitan, i dobro je voditi evidenciju o finansijama. I dalje imam „sreće“ da mogu da budem pobornik stava da je bolje da što manje banaka, državnih institucija, putujućih trgovaca bilo kojih uverenja znaju da postojim, jer što više je vaše ime negde upisano, to se uz njega samo ređaju porezi za ovo i ono. Pravna država, pa to ti je. Sve je to u redu i civilizovano, naravno. Vest koja je objavljena u mnogim medijima kaže da bi od jeseni stanodavci trebalo da budu u obavezi da plaćaju porez za izdavanje nekretnine i očekuje se da će on biti 20% cene zakupa. Tako, ako plaćate stan, lokal, 200 evra mesečno, od jeseni, kada sklopite ugovor sa stanodavcem, moguće da će vama stanodavac staviti na teret plaćanje tog poreza, te će kirija biti 240 evra.
Procena kaže da je samo 1% nekretnina u izdavanju pod ugovorom, a ostalo je „na crno“. To svakako nije fer naročito kada i ako na snagu stupi ovo pravilo. Ugovor između stanodavca i zakupca je višestruko koristan za obe strane, jer, znate onu staru: „ima svakakvih ljudi“.
U Poreskoj upravi Srbije rekli su da preduzimaju aktivnosti kako bi poreski obveznici koji žele da poštuju zakon to mogli jednostavno i lako da urade, ali preduzimaju i aktivnosti kako bi obezbedili izvršenja koja su usmerena na one koji uporno ne poštuju propise. Kako bi motivisali stanodavce da plate porez na izdavanje, poreznici su izradili flajere, a pozivali su i građane da putem Poreskog alarma prijavljuju one na koje sumnjaju da imaju stanare a na to ne plaćaju porez.
Sve je to super, ali kada čujem za slučajeve da u toj istoj Poreskoj upravi rade pojedinci koji izjavljuju: „Obožavam da strancima oduzimam PIB“, onda se zapitate, šta će i ovde krenuti naopako? Preko čijih leđa? I ko će da ide od stana do stana i proverava da li tu ilegalno žive podstanari, studenti u sobama penzionera, koji time opstaju uz malu penziju? I koliko u ovoj državi ima ugovora koje bismo mi voleli da vidimo crno na belo, i da vidimo taksativno nabrojano, u procentima, kuda ide svaki dinar našeg poreza? Pravno i ekonomsko osnaživanje države, bolje rečeno, „upristojenje“ života, desiće se kada ne bude ni motiva za funkcionisanje u sivoj ekonomiji, a to je, ipak, proces u kom svi, ama baš svi, treba da umeju da rade svoj posao, i da ga rade pošteno.
Dobro jutro!

1

(Foto: www.halooglasi.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s