Ustanak (18. jul – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Biciklistička crtica

 

Ako pratite Tour d’ France, primetili ste da je uveliko počeo. Voleli biciklizam ili ne, svakako je lepo posmatrati ovo šarenilo na putevima Francuske, lepo je posmatrati i pejzaže, ukratko, ovo je samo po sebi lepo za oko… Slično je i sa trkom Giro d’Italia, koja se takoreći tek završila. Ko je pratio ovaj sport morao je primetiti da iz godine u godinu tu nema naših biciklista. Doduše, nema ni drugih iz regiona, osim slovenačkih, i ponekog hrvatskog. U ovim najprestižnijim trkama na svetu učestvuju najbolji klubovi iz celog sveta, a mi smo daleko od ovog ideala.

Ne možemo a da ne primetimo da se naši sportisti i te kako dobro snalaze u onome što se od njih očekuje. Ali, sa biciklizmom to nije slučaj i dugo još neće biti. Jer za ovaj lep sport potrebno je mnogo više od dobre volje, disciplinovanosti, upornosti i želje da se pobedi. Da bi se u njemu učestvovalo, potrebna je ne samo dobra oprema već i staze po kojima se biciklisti mogu nesmetano kretati. A kako to ovde da izvedemo? Ako izuzmemo izletničke staze za rekreativce kojih ima po parkovima i na kejovima pored reka, biciklisti se malo gde mogu bezbedno kretati. Staza je nedovoljno, često su ispresecane parkiranim automobilima, dezorjentisanim pešacima i nizom drugih fizičkih prepreka. Ne smemo zaboraviti i činjenicu da je ovo u Srbiji opasan sport jer su biciklisti u saobraćaju potpuno nezaštićena kategorija.

Ako sve ovo umemo u obzir, ne samo da je teško da će uskoro neko od naših biciklista učestvovati u nekoj značajnijoj trci, već se biciklizam teško može i rekreativno upražnjavati bez rizika. Istina, kao i u svemu, i ovde postoji izvestan broj entuzijasta i zaljubljenika u ovaj sport, koji ga treniraju kako znaju i umeju, a jednom mesečno u Beogradu organizuju i skup „Kritična masa“. Verujem da će oni prvi komentarisati ovu temu uz skretanje pažnje na prijatnosti koje prate vožnju bicikla, ali će se takođe složiti i da ova stvar kod nas, verovatno, još dugo ostaje u sferama amaterizma.

Dobro jutro.

1

(Foto: runawaywonk.blogspot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s