Ustanak (19. jul – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Koliko puta ste čuli pitanja tipa: Da li si ti normalan? Da l’ si lud, čoveče? Imaš li ti mozga? Ili, dijagnoze: On je definitvno puk’o! Nije čist, majke mi! Što si paranoičan? Ti si nenormalan! Iza svega ovoga kriju se ponekad potpuno bezazlene šale, a u nekim drugim slučajevima opravdane tvrdnje. Ko ovde ne poludi, taj nije normalan. Ovo je grafit koji je bio aktuelan pre više godina, a i danas je, samo što smo prema mišljenju jednog psihijatra svi već odavno normalno poludeli. Kako tvrdi ovaj stručnjak, stara generacija u Srbiji povukla se i samuje. Društvo im prave deca i unuci i to samo kada dođe vreme isplata prinadležnosti, a u međuvremenu rijaliti TV programi. Srednja generacija je potištena, smrknuta, bezosećajna i depresivna. Nisu osetili bolje dane, a i ako jesu, bilo ih je veoma malo. Čak, ni to nisu bili dobri dani, već nagoveštaj da će bolji možda stići. Znamo da nisu stigli, a takođe i da su deca tih srednjovečnih danas robovi telefona, društvenih mreža i materijalnog prestiža uglavnom bez pokrića. Šta reći o deci? Opet imamo istraživanje koje kaže da se i u vrtiću dešavaju vršnjačko nasilje i agresija prema okolini u vidu destruktivnog ponašanja i uništavanja opšteg materijalnog dobra. Vaspitačice se javno žale na roditelje koji zanemaruju decu, pri tom za sve kriveći predškolske ustanove pa se opet sve vrti u krug. Komplikovano, jednostavno, ili nešto između, ako uzmemo u obzir antijunake današnjeg doba, koji postaju uzor, promovišući blud, kriminal i nasilje. Pa, dobro a gde je rešenje? Ako su svi normalni poludeli, kao u onom grafitu, kako da očekujemo da se nešto promeni? A za sve je, kaže ugledni psihijatar, kriva država. Ona se srozala, uništila građanski osećaj sigurnosti i uređenosti društva koji se preneo na porodicu i pojedinca a onda je nastupila takozvana masovna psihoterapija u vidu gutanja šarenih pilula. Ako se i desi nešto što je dobro i hvale vredno, prolazi nezapaženo jer nam sa domaće i svetske pozornice stižu užasavajući vesti koje prenoseći informacije o strašnim dešavanjima samo daju za pravo psihijatrima. Ceo svet je poludeo, izgleda. A da, za promenu, okrenemo brigu na veselje? Možda na neodređeno vreme zaboravimo na planetu sa koje bi većina nas da siđe. Možda tako i nađemo motiv da preživimo koliko toliko normalno ludi, ali ipak srećni u svojoj ludosti. Drugačije ne ide.

Dobro jutro!

1

(Foto: caskanja.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s