Ustanak (28. jul – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Korpa poverenja

Znate svi one viceve koji se ukrug prepričavaju, o tome šta se sve nalazi u takozvanoj potrošačkoj korpi? Ni meni nisu smešni. Dovijanje oko raspodele kućnog budžeta je kao triatlon; prvo juri za poslom, verglaj od prvog do sledećeg prvog u mesecu, pa kotrljaj ono što imaš, što bolje i efikasnije. Olakšice u vidu „akcijskih cena“ viđamo često, pa se nekako osećamo kao da smo kupovinom proizvoda na sniženju uradili dobro za kućni budžet. A u stvari, shvatite da su to proizvodi koji su upitnog kvaliteta, porekla, roka trajanja i svega već što inspekcije proveravaju s vremena na vreme.
Tako je nedavno inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdila mnoogo lošeg u kontroli domaćih konditorskih proizvoda. Rezultat je sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jedna prijava za privredni prestup. Povučeni kremovi i čokolade iz prodaje, možda će se naći na nekoj uličnoj tezgi – ne bi bio prvi put. Ali, smanjenje sive zone ekonomije ne znači nužno dobar odnos pravde i pravednog. Pojavila se informacija da su poskupele tezge na Vidikovačkoj pijaci, za prodavce jaja. Oni se pobunili na svoj način, opet preko grbače i tuđih kućnih budžeta – prodaju jaja iz cegera, umesto dosadašnjih 8, po ceni od 15 dinara! Ekonomska logika luduje. U isto vreme, svinjsko i pileće meso poskupljuje, čak i do 50 odsto. Povećanje cena mesa je opravdano jer je povećana otkupna cena žive stoke i ona je dostigla realni iznos, ocenili su uzgajivači svinja, proizvođači i stručnjaci. Kažu, sad je evropski prosek. A znate li koliki je evropski prosek potrošačke korpe, i koji je sadržaj tu, i kvalitet? Da li imamo poverenja da inspekcije kontrolišu sve, ili samo, onako, odokativno i dogovorno?
Sve to kada se sabere, računica je jasna da dovijanje i dozvoljeni minusi ne mogu u nedogled. Ipak, dovijati se malo drugačije, to još možemo. Ako izbegnemo posrednike u prodaji, ako negujemo seoske farme i proizvođače, ako oni neguju recepturu i kvalitet, takav krug vredi napraviti. Ako nađete frizera, automehaničara, „kompjuteraša“, prijatelja od poverenja, naći ćete i čoveka koji proizvodi dobru hranu, za koju vredi dati pare.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.24sata.hr, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s