Ustanak (29. jul – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Juče je goreo stan u centru Beograda. Izgorela je soba, nameštaj, druga polovina stana je oštećena toliko da je neophodna rekonstrukcija. Poplavljen je jedan stan ispod, i a komšija iznad je takođe zbog plamena pretrpeo štetu. Vlasnik stana koji je u strahu za život izleteo napolje, uzalud je dozivao svoje komšije da mu pomognu. Ostali su nemi, i kako on kaže, zaključani u svojim stanovima. Tek kad je dim počeo da se širi celom zgradom koja nije imala protivpožarni aparat, neko se setio i pozvao vatrogasce. Šta hoćete, hteli smo da ličimo na zapad. Doduše, ne baš na divlji zapad. Danas nikome ne možete da prebacite za ravnodušnost prema drugima, jer niko nikog više ne gleda. Svi gledaju svoja posla i ne mešaju se. Ali, to je jedna strana ove priče. S druge strane, vlasnik stana je nedavno renovirao kompletnu instalaciju u stanu da bi bio siguran. Našao je majstore preko interneta, platio sve što zatražili nakon završetka radova, i sada je ubrao plodove njihovog nerada, neznanja ili neodgovornosti. Postavlja se pitanje, da li u ovoj zemlji neko kontroliše te izvođače radova u stanovima? Imaju li oni nekoga iznad sebe, što bi prost narod rekao, nekog popa iznad popa? Da li se danas pišu ona majstorska pisma koja su nekad bila najbolja preporuka za svršene šegrte. Ne verujem. Danas kad svako malo neko završi na ulici zbog progresa Srbije, mora da se spasava kako zna i ume. Ne biraju se poslovi i odjednom žrtve tranzicije iz metalske, ili prehrambene industrije postaju preko noći pekari, električari, vodoinstalateri, zidari ili keramičari. To što ne urade dobro posao, a uzmu pare, nije u ovom trenutku toliko važno mada nije zanemarljivo, ali ako svojim nedelima dovode ljudske živote u opasnost, onda bi morali da za to i odgovaraju. Ko će sada da plati štetu nesrećniku iz ove priče, a koju su prouzrokovale nestručno postavljene instalacije? Majstor sigurno neće, jer taj je već tri puta do sada promenio i broj telefona i adresu u međuvremenu varajući neke druge koji bi da renoviraju stan. Pa, kako onda da tražimo prave majstore i koga da jurimo kad oni naprave haos? Ja nemam ideju. A vi? Dobro jutro!

1

(Foto: Screenshot www.youtube.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s