Ustanak (3. avgust – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Imam prijatelje koji su ekološki aktivisti. U stvari, bili su to do nedavno a onda su shvatili da borba za zeleniji i čistiji Beograd nema smisla. Kupili su kućicu na selu, i sad tamo žive. Okruženi su sitnim životinjama, čistim vazduhom i zelenilom, uredjenim dvorištem i baš ih briga za nas, urbane. Iako su bili u svoje vreme usamljeni u borbi da se povremeno neka javna površina u glavnom gradu očisti ili pošumi, ili bolje rečeno, iako su sagoreli u svojoj nameri da svima bude bolje, ipak ne možemo da se žalimo da su oni jedini koji su bar na kratko vreme pokrenuli neke projekte zbog kojih se sada recimo lakše živi u nekim delovima glavnog grada. Sećam se jedne zajedničke plovidbe Savom. Tada smo uočili jednog nesavesnog vlasnika splava koji je u reku čisteći plovilo bacao kore od lubenice, konzerve piva, plastične boce i čaše a moja prijateljica, aktivista za očuvanje životne sredine je povikala da to ne sme da se radi. Čovek je i dalje, ne obazirući se praznio splav bez ikakve reakcije. Tako je bilo pre sedam godina. Tada je država ćutala ili je imala preče brige. Međutim, u poslednje vreme, sistemski se država Srbija i grad Beograd mešaju u svoj posao, a to je kontrola svih koji na bilo koji način prljaju naš glavni grad otpacima različitog porekla. Komunalni inspektori ovih dana započeli su kontrolu objekata za prodaju životnih namirnica, zatim mesara, kafića, splavova ili drugačijih ugostiteljskih objekata da bi sprečili sprečili nepravilno korišćenje kontejnera za odlaganje smeća i novoustanovljena reciklažna ostrva priveli nameni. Sav otpad koji je organskog porekla, a to znači sve ono što preostane od hrane, voća, povrća i slično ne može se tek tako ubuduće bacati u kontejnere za kućno smeće. Za sada, inspektori će vrebati ko pravi greške pa će ga upozoravati bez kažnjavanja, ali ako se bude našao u kategoriji „povratnik u prestupu“ e, onda će da plati i kaznu. A ona neće biti za potcenjivanje. Eto, ne znam samo da li se ovo odnosi i na obične građane. Nemaju oni viškova hrane da bi je bacali u kontejner. A i ako bi je bacili, već bi to neko od siromašnijh pokupio i tako državu uskratio vršenje svoje dužnosti. Dobro jutro!

1

(Foto: storageioblog.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s