Ustanak (5. avgust – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Svi koji su sada stariji od 23, 4 godine, i živeli su u staroj Jugoslaviji, sećaju se. A svi ostali, iz godine u godinu su „edukovani“ šta se to dešavalo oko 5. avgusta 1995. godine, na području Hrvatske, ka Srbiji. Kada učimo istoriju u školi, pa šta je dve decenije? Razmak između bitke na Marici i Kosovskog boja? Između Drugog svetskog rata i odlaska na Mesec? Da nam se bar dogodilo nešto značajno sada. Da smo zaista srećni i svi uspešni, kako smo se razdvojili. Neće da biva, ne iz jugonostalgičarskih razloga, već mnogo širih i temeljnijih.

U septembru ’95, u odeljenju se pojavilo nekoliko novih učenika. U oktobru još poneko, kasnije gotovo niko. To je čas u kom shvatiš da su deca zaista samo deca, a da odrasli stavljaju etikete, unesrećuju, prave teške situacije pa se tapšu po ramenima za uspešna rešenja. I sada, pitaće neko od vas, što otkrivam toplu vodu? E, pa, mi smo pustili da u tu toplu vodu upada svakakva prljavština. Mi, svi. Svi koji smo se i na trenutak iznervirali oko politike, i da je manje-više, na tome i ostalo. „Oni su nama… mi smo njima… to je stara tenzija… to je još od kralja… ne znaju oni… uvek je bilo tako… bilo je i njihovih žrtava, ne kažem, ALI…“ – poznati počeci rečenica? Da li iza njih stoji samo salonsko patetisanje i kafanska pamet, ili i ideja da kao pojedinci menjamo sliku, potez po potez? Velika je tenzija i danas, 21 godinu kasnije, strahovita je i tada bila. Veliku tenziju, znate svi, prave čike u odelima, koje pomno snimaju novinari, čike okružene obezbeđenjem, sa podacima državnih obaveštajnih službi, sa potpisom koji vredi toliko puno, kao onaj na otplati poslednje rate kredita. Oni se zahvaljuju, ističu, prepoznaju značaj, zalažu se za saradnju, oštro osuđuju, odgovaraju, pregovaraju, zagovaraju, ne razgovaraju. Od svega toga, samo se može videti koliko je insistiranje na jednoj priči u medijima moćno bure baruta za ovo područje. Hoće li zbog potrage za Pokemonima, ili zbog razvojnih potencijala, razminirati i poslednje polje u Bosni, hoće li reći, e slušaj, kolega, daj da ne potpisujemo više ove protokole, nego da sednemo i sredimo sve što se može srediti za ljude u ovim zemljama, hajde da ne filozofiramo ko je prvi počeo, i da nacionalni identitet ne gradimo na razlikovanju jednih od drugih, nego na stavkama koje nas čine ponosnima, a da nas bitka i žrtve ne čine srećnima… hajde da ne provociramo… hajde da ne manipulišemo… hajde da kažemo istinu i budemo odrasli, ustvari ne odrasli, nego iskreni kao deca. Znam, i ja mislim da oni nikada neće tako progovoriti. Ali ni mi ne treba da o tim stvarima ćutimo. Bez pritiska građana, političari mirno spavaju. A to nikako ne želimo.

Dobro jutro!

3

(Foto: wallpapersafari.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s