Ustanak (8. avgust – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

U Srbiji više nije vest da lekare i medicinske sestre tuku pacijenti. Sada su pacijenti u defanzivi, na delu su međusobni obračuni između samih medicinara. Nedavno je u jednom gradu na jugu Srbije zabeležena tuča, u stvari veoma žustra rasprava između doktorke i direktora ustanove a u vezi sa otkazom, to jest isticanjem ugovora o radu na određeno vreme. Umešala se i policija, koja kasnije medijima sem potvrde da je izlazila na lice mesta gde se desio sukob, ništa drugo nije saopštila. Doktorka je nekoliko godina radila na određeno, onda je u međuvremenu raspisan konkurs na kojem nije prošla i kap je prelila čašu. Padalo se u nesvest, reagovala je već pomenuta policija ali i služba hitne pomoći. Zašto se to dešava, ako znamo da su akteri intelektualci i humanisti pod zakletvom? Kriza je uslovila da ovo postane zemlja u kojoj je najvažnije sačuvati ili dobiti posao jer ako ga izgubite jednom, teško da ćete ga pronaći drugi put. Znam sličnu priču mladog lekara iz Beograda koji godinama radi na određeno vreme i to svaki put na ugovor od dvadeset do trideset dana maksimalno. Pojavljuju se kandidati koji padaju s neba, upadaju voljom direktora, a za to vreme oni koji nemaju jaku podršku lokalnih moćnika ostaju na ulici. Nije ni čudo što se iz Vojvodine zauvek od radnog mesta oprostilo hiljadu lekara koji su trbuhom za kruhom krenuli put inostranstva. Za to vreme, preostaju nam čekanja na unapred zakazane preglede, neljubaznost isfrustriranih sestara i lekara i naravno nada da će možda jednom biti bolje. Ali, pod uslovom da je ovo neka druga zemlja. Dobro jutro!

2

(Foto: www.nepalsandesh.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s