Ustanak (12. avgust – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Broj nastradalih na srpskim putevima je zabrinjavajuće visok. Odlaze nam mladi ljudi, a za njima bezbroj pitanja „zašto“? Neprilagođena brzina, neiskustvo, loši putevi, alkohol i opijati, ključni su krivci koji se navode u neveselim istraživanjama u vezi sa bezbednošću saobraćaja. Država, dokazujući da brine o svojim vozačima, ima novu strategiju kako da smanji broj nezgoda na putu. Razmišlja naglas o tome da se ubuduće uvode neka savremena tehnička ograničenja u vozila kojima upravljaju uglavnom mladi i neiskusni vozači željni dokazivanja i ludovanja na drumovima širom Srbije. Jedan od predloga je ugradnja takozvanog uređaja „alkolok“ koji bi sprečavao vozače pod gasom da pritisnu papučicu gasa, ma uopšte pokrenu automobil. Još uvek nadležni razmišljaju o spektru vozila na koja treba ugraditi alkolok, jer su u rizičnoj grupi i vozači od dvadeset ali od pedeset pet godina. Već je uvedena zabrana upravljanja automobilom od sat vremena pre ponoći pa do šest ujutro, ali to nije dovoljno. I nulta tolerancija na alkohol nije dovoljna ako se zna da nemamo toliko saobraćajaca koji bi zauzeli svaki putni pravac i terali vozače na alko-test. Za sve pomenuto neophodno je uvesti zakon, koji će jedinstveno popisati sve rizike i sankcionisati ih maksimalno. Njegovo usvajanje se očekuje uskoro, pisanje je u toku. Trebaju nam sva ta deca, a i ovi matori koje drma kriza srednjih godina. Oni su nam posebno dragoceni. Valjaju da bi unucima ukazivali na svoje greške koje su zamalo mogli da plate najskupljom valutom – životom. Uzmimo se u pamet.

Dobro jutro!

1

(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s