Ustanak (17. avgust – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

OLIMPIJSKA CRTICA

Ne mogu a da jednu Crticu ne posvetim Olimpijadi. Vi mislite da će biti reči o košarci, vaterpolu, veslanju ili tenisu? Varate se. To ću ostaviti drugima. Moju pažnju privukli su konji, pre dva dana. Oni divni, basnoslovno skupi, koji su se takođe obreli na Olimpijadi.

Prateći takmičenje, razmišljala sam o raznim stvarima. Ne o tome što mi u tom sportu nismo zastupljeni. To me nije dodirnulo iz opravdanih razloga. Mislila sam o tome kako su ovi lepotani uopšte dospeli u Rio, tj. doputovali iz raznih delova sveta. Da li su putovali brodom ili avionom? Da li konji pate od morske bolesti i kako im je kad avion propada? Ko im je pravio društvo na putu? Sve mi to nije bilo jasno. A kad su stigli, neke sam gledala kako prelaze stazu dugu 6 km u takmičenju zvanom cross country, i bilo je to lepo za oko, nema šta… A prekjuče sam gledala konje koji su cupkali u ritmu nekih tihih šlagera i to me je dotuklo. Cupkali su ulevo, pa udesno, pa su odskakutali predviđenu stazu, takoreći, igrali. Za to vreme, njihovi dreseri ponosno su jahali na njima sa pobedničkim izrazom lica. Ko je ovde lud, pitala sam se. I šta to sve treba jednom ponosnom konju i kako li se oseća dok to radi? Pokušavala sam da proniknem u to, ali bez uspeha. Konja i onako niko ništa nije pitao, to je jasno. Pretpostavljam da, dan za danom, konj vežba i na kraju nauči da skakuće u ritmu muzike. Onda ga svi maze i tapšu mu. Konj valjda shvati da mu je bolje da skakuće nego da ga mlate, i to je cela filozofija. Ali, nikako ne mogu da shvatim zašto je to olimpijska disciplina, pa nek kaže ko šta hoće.

Dobro jutro.

1

(Foto: www.rwa2an.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s