Ustanak (19. avgust – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 
O ravnopravnosti polova, u privatnom i poslovnom životu, i dalje se vode polemike i suprotstavljaju se mišljenja; jedni tvrde, ni ne treba da budemo jednaki, to nikada neće biti potpuno moguće, a oni u drugoj krajnosti kažu, što važi za jedne, ima da važi i za druge. U stvarnosti je jasno da postoje i pravda i pravičnost, i nepravda i preopšti zakon. A kada se u tu (ne)jednačinu ubaci kombinacija parametara kao što su lepota i posao, stvar se, u nekim slučajevima, dodatno zakomplikuje. Evo najnovijeg primera – dok se ne budu rešile viška kilograma, voditeljke egipatske državne televizije obavljaće radne zadatke iza kamera, navodi se u odluci o suspenziji te medijske kuće. Egipatska državna televizija u poslednje vreme teško drži korak sa privatnim satelitskim kanalima i njihovim modernijim imidžem, a odluka o suspenziji „punijih“ voditeljki je naišla na kritiku grupa za zaštitu ljudskih prava, iako su je na društvenim mrežama neki i pohvalili. „Kad smršaju, one mogu ponovo da se vrate ispred kamera“, istakla je direktorka egipatske državne televizije Safa Hegazi i odbacila kritike da je odluka seksistička. „Kako u ovoj instituciji može da bude diskriminacije žena, kad je na njenom čelu jedna žena?“, upitala je Hegazi i dodala da voditeljke više nisu onakve kakve su bile kad su zaposlene, sugerišući time da su se one u međuvremenu ugojile.

Kako razmišljaju komercijalni mediji po tom pitanju, jasno je – šta tržište želi i šta se prodaje i kupuje. I da je lepo. Poželjna forma izgleda ličnosti koje često viđamo na televiziji, nekim marketinškim referendumom, svela se na idealne proporcije zanosne, mlade, napupele žene. A muški prezenteri i voditelji TV programa kao da imaju više izbora, i sve zbog takozvane harizme. Kada je reč o državnoj televiziji, po naški rečeno javnom servisu, zar njihov cilj nije ipak nešto više od kompromisnog udovoljavanja jednom potrošačkom ukusu? Zar pamet, britkost, oštroumnost, autoritet stečen vrlinama profesije, dovitljivost, duhovitost, otvorenost za promišljanje o različitim temama, ne mogu da budu obeležja jedne voditeljke koju bismo baš zbog toga, rado gledali? Ne znam kako vi, ali meni više smetaju neharizmatični ljudi, nego oni koji, po nekim tamo merilima, nisu idealni. Parametre harizme teško je ispuniti, budući da ona ne može da se prodaje preko reklame, niti može neko da je kupi.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.islam21c.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s