Ustanak (24. avgust – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Svako od nas se sticajem okolnosti ponekad nađe u bolnici. Neki, srećom, budu samo u poseti bolesniku. Dešava se da se za neke bolesti izlečenje može postići samo operacijom a za to je neophodno obezbediti dovoljno rezervi krvi. Obično se rodbina snalazi kako ume, jer bez dovoljno obezbeđenih rezervi krvi davalaca, hirurzi ne ulaze u salu. Ima mnogo slučajeva kada nema vremena za čekanje da se krv obezbedi od rođaka i prijatelja. Onda se iz postojećih rezervi obezbeđuju boce koje su svojevremeno napunili dobrovoljni davaoci. Sve funkcioniše regularno, nema u takvim situacijama suvišnih pitanja ili komentara, pogotovu kada se dese iznenadne situacije. Tako je praktično tokom cele godine, osim kada dođe sezona godišnjih odmora. Tada mnogi koji inače redovno daju krv, odu na odmor. Imaju pravo da pobegnu od obaveza, ali i davanja krvi. Neki bi želeli da daju krv kada saznaju da je nekome neophodna, ali isključivo iz zdravstvenih razloga to ne mogu da čine. Onda dođe do nestašice krvi. Mnogi kojima je neophodna ostaju da se samo nadaju da će se ipak pronaći ona grupa koja im je neophodna. Sve nas je neprijatno iznenadio apel koji je stigao iz Instituta za transfuziju, gde stoji da nemaju dovoljno krvi i da svi koji žele i mogu, treba što pre da se jave na dobro poznate adrese i ispruže ruku. Naših pet minuta, nečiji je život, slogan koji svi prepoznajemo kao poziv na dobrovoljno davalaštvo krvi sada zaista dobija na težini naročito ako se setimo da je nekom od naših najmilijih svojevremeno neko nepoznat obezbedio šansu za novi život. Pa, hajde da budemo „nepoznati“ i humani, ako smo već zdravi i pravi. Nikad se ne zna ko nestrpljivo čeka na transfuziju ili operaciju. Pružena ruka u ležećem položaju dok iz vene kaplje krv nekome će biti nada da će opet moći da bude živ i zdrav. Budimo ljudi, pokažimo to dajući krv već danas.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.bolnicasubotica.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s