Ustanak (25. avgust – Crtica)

piše: Ru Šavr

TRUSNA CRTICA

Šta čovek oseti kad čuje da je negde u svetu bio zemljotres? Imam utisak da se u većini nas tada desi neki unutrašnji lom, sličan potresu. Kao da je to jedna od onih paralela mikro i makro sveta, unutrašnjeg i spoljašnjeg, koja dokazuje da je sve što postoji jedno. Spoljašnji haos uznemiruje ljude. Ljudska patnja nas približava. Pratimo dešavanja, čudimo se razorenom, razmenjujemo misli i sumorne utiske. Mislimo o tome koliko je vremena potrebno da se nešto sagradi, a kako malo da se poruši. Na to se uvek nadovezuje i priča o čovekovoj sićušnosti i nemogućnosti da se suprotstavi prirodnim silama.

U svemu tome, javi se onda empatija, razumevanje, želja da se pomogne i to je ono što drži i zdrave i postradale bar neko vreme, pa se bolovi umanjuju. I dok počinje da pristiže pomoć koju ljudi pružaju jedni drugima, vreme počne polako da leči rane. AI’ onda opet sve nekako utrne i zaboravi se… i tako do sledeće prilike. Čovek lako ponovo počinje da veruje da je svemoćan, da može mnogo, u čemu često preteruje, opet zida i gradi, opet se raduje i veruje u budućnost. I misli o tome da se sve to može ponoviti, polako blede. Do prve prilike.

I tako zemljotres upravo liči na čovekov život, na naša nadanja i padanja.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.elvenezolano.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s