Ustanak (26. avgust – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

 

Pre nekoliko godina, vest je bila da su u jednoj pekari u Beogradu kifle i burek sat vremena pre zatvaranja upola jeftinije. Prvo smo svi povikali da je to čin vredan divljenja vlasniku pekare, a onda je on pošteno objasnio da mu je cilj da se sve proda i da ne mora da baca gotove proizvode. Onda su sve pekare u isto vreme počele da nude hleb upola jeftinije i kažu da je navala kupaca u večernjim časovima velika. Šta ćete, kriza. Štedi se gde je to moguće. U jednoj pekari su se setili da mušterijama ponude da plate unapred kiflu ili burek beskućnicima. Ako se desi da neko s ulice svrati i nema para, treba samo da zatraži šta želi i od para koje su mušterije već ostavile, prodavac će to naplatiti. Ne znam kako se sve to završilo i da li to još uvek postoji, ali ostale pekare se nisu toga mašile. Kažu da to nije u redu, jer niko ne zna da li su te pare iskorišćenje za pomoć licima sa ulice, ili vlasnicima. Jedna pekara je verovatno u želji da spotakne konkurenciju, postavila snimak na kome pacov u gluvo doba noći šeta po kiflama i hlebu izloženim na policama i vitrini. Zanimljivo je da smo se svi odmah primili, a malo ko se zapitao da li je to neka montaža? Čemu kifle u gluvo doba noći a pekara ne radi? Pošto ne navodim koja pekara je u pitanju, jasno vam je da nemam nameru da ikoga branim, još manje napadam. Samo se pitam, dokle smo stigli? A sve zbog para. Zbog para je jedan čelnik Sindikata prešao iz radničke u upravljačku klasu. Jasno, funkcionerska plata mu je viša od 140000 dinara. Kao radnik, teško da bi premašio četrdeset. Kaže da razume radnike, jer je bio u njihovoj koži, ali šta da radi? Pripisi su propisi. Država mu je propisala da mora da bude plaćen više od premijera Srbije. A on nam, i dalje vatreno preti blistavom budućnošću koja samo što nije stigla. Samo da nam je ne pojedu oni montrani pacovi sa pekarskih rafova. Dobro jutro!

1

(Foto: commons.wikimedia.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s