Ustanak (29. avgust – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Kada uđete u prodavnicu u nabavku voća, povrća, mesa, hleba, mleka, onih osnovnih namirnica za „raznovrsnu i normalnu ishranu“, najčešće završi sa preračunavanjem koliko tačno smemo da potrošimo, gledajući i one proizvode koje su na akciji. A ono što je „prirodno“, „organsko“, „zdravo“, to spada pod luksuz uz prosečne plate. Dakle, zdravlje i dug, kvalitetan život nude se kao luksuz.

Vrh Vlade izjavio je pre neki dan kako mi jedemo meso životinja koje su hranjene genetski modifikovanom stočnom hranom. To meso dolazi iz uvoza. Ministar trgovnine Rasim Ljajić rekao je da je zato bitno da se insistira na obeležavanju ovakvih proizvoda kako bi građani u svakom trenutku znali šta kupuju. Pa koliko tu ima da se insistira i podseća? Samo narediš, doneseš pravilo, ili hoćeš ili nećeš, i gotovo. Ali, kažu, pitanje GMO-a je vrlo osetljivo, i pre bilo kakve odluke treba konsultovati stručnu javnost.

Jedna od poslednjih stvari koje je u javnosti uradio veliki Zaharije Trnavčević, bila je redovno protestovanje četvrtkom na Trgu Republike, zbog slabe kontrole GMO semena u poljoprivredi, stočnoj hrani, uvoznoj hrani, i bezmalo, svemu što jedemo. Verovali mi u priče o genetski modifikovanom semenu ili ne, činjenica je da se zdravljem nacije veoma malo bavimo u celini.

Onaj koji ima mogućnost da NE kupuje dinju s ukusom deterdženta ili kilo paradajza – u kojem je jedan paradajz – viđen je kao elitista, siroti mali bogataš, pozer, rasipnik. A i zaista, kada nam se nešto što nam je priroda dala predstavi kao ekskluziva, revolucionarno, neverovatno, lekovito kao ništa do sada, i jeste malo naivno plaćati tolike novce. Kome, s kakvim pravom? Nažalost, sve je na prodaju, pa i voda, čist vazduh, lepa reč, zdravlje. Ipak, nije da ne možemo baš ništa da učinimo po tom pitanju. Ali, Zaharije je četvrtkom „kod konja“ bio sam. Novinari su nekoliko puta preneli tu vest, a onda se bacili na neke nove, intrigantnije i profitabilnije teme. Šta nas zanima? Zdravlje, mentalna, fizička i duševna higijena, ili šta je koji namesnik rekao drugom državnom namesniku? To nije dobro za nivo stresa. Zahtevajmo zdravu naciju! A oni, neka se nerviraju o svoj groš.

Dobro jutro!

1

(Foto: plezirmagazin.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s