Ustanak (14. septembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

 

Ko su Jaša i Jana? Pomislili ste možda da su to nečije komšije predškolskog uzrasta? Ali nisu. Nisu ni deca, ni ljudi, već delfini. I to baš oni za koje je po prvi put naučno zabeleženo da govore, rećićemo, „delfinskim“ jezikom. Naime, Jaša i Jana razgovarali su na dnu bazena u kome žive 20 godina ne prekidajući jedno drugo, a naučnici su to zabeležili posebnim uređajima. Ruski stručnjaci smatraju da u materijalu koji su dobili ima konkretnih reči i rečenica. Sad je još ostalo da se te rečenice preispitaju na neki od, samo naučnicima znanih načina, i da se otkrije njihov smisao.

O čemu li govore delfini tako učtivo, ne upadajući jedno drugom u reč? O ljudima, ribama na jelovniku, širini bazena? Ko zna… Za nas, obične smrtnike koji ne znaju delfinski, to je i dalje tajna, ali ona koja će, kao i svaka tajna, pre ili posle biti otkrivena. Taj trenutak je, reklo bi se, na dohvat ruke. Možda ćemo zaista uspeti ne samo da protumačimo njihov jezik, već i da razgovaramo sa njima. Koliko god neobično izgledala, ova tvrdnja je veoma uzbudljiva. Pitam se šta je to što bi nam oni rekli da mogu. Da li bi nas upozorili na nešto važno, što nam, onako ljudski, promiče? Zanimljivo je na ovu temu pisano u „Autostoperskom vodiču kroz galaksiju“. Mada, ima i pisaca koji tvrde da i onda kada bismo znali jezik životinje ne bismo mogli da se razumemo jer životinje drugačije razmišljaju i vide svet drugim očima.

Bilo kako bilo, možda ćemo jedni druge u skorije vreme pitati: „Govorite li delfinski?“.

Dobro jutro.

1

(Foto: www.navodi.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s