Ustanak (21. septmebar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Ode i ovo leto. Danas možemo da sklopimo knjigu uspomena, ako smo ih ispisali u protekla tri meseca i kažemo: Pa, dobro. Ostaje neki romantični pogled, možda poljubac, sećanje na sunce more i mesečinu i kraj. Gotovo, nema dalje. Od sutra čuvajte vrata i prozore jer će na njih zakucati jesen. Mislim, uzalud je da ih čuvamo, ona će da uđe bez pitanja. Uvek sam je zamišljao kao ženu u najboljim godinama obučenu u narodnu nošnju sa onim kič cvećem u kosi i rukama punim kotarica voća i povrća. Mnogi je oduvek zovu zlatnom, ali takvi se nisu u životu nabrali kukuruza, nakupili šljiva ili napekli paprike za ajvar. Lepo je sve to, ne kažem ja, ali ruke i kičma otpadaju od darova jeseni. Šta mi vredi posle kad mi dođu gosti i počnu sa: Jao, što je dobra rakija, uh, što je ukusan ajvar, ili ah kako divno miriše proja.

Nema veće prirodne lepote od kuće kraj samoposluge, tako je govorila moja baba Mika, i sad shvatam da je bila u pravu. Pa šta ako nam je voće i povrće iz hladnjače, jogurt i kiselo mleko od mleka u prahu, a krmenadle od mesa naraslog iz GMO? Fino ceger u ruke, pravo u radnju i ne brineš da li je u njivi blato, da li pušta kazan za rakiju, a zimnica još nije smeštena u kace i tegle. S druge strane, domaće je domaće. Pa kad je tako, zašto se otimamo o konzerve uvezene iz celog belog sveta? Da nismo malo licemerni, ili ja preterujem zbog patološkog straha da će mi jesen doneti maglu, oblake, kišu i vetrove? Dobro je to, ako ni zbog čeg drugog, a ono da razumemo jesen kao doba kad svakom paoru, seljaku, ili poljoprivredniku – kičma puca od zlata i bogatstva jeseni. A malena snaga, svakim danom sve manje paora, a sve više kaldrmaša.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.zdravasrbija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s