Ustanak (23. septembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica s grižom savesti

Imate li ovih danas grižu sasvesti zbog nečega? Ili se možda još niste rasanili, pa samim tim niste još stigli da pustite tim neprijatnim osećanjima na volju? Primećujem da se ljudi na nju žale sve češće. Liznem li sladoled na ulici ili zagrizem đevrek, već je neko prišao sa tužnim izrazom lica da mi zatraži malo novca. Znam da je prošnja nekima profesija, ali mi je ipak neprijatno ako ne dam ni dinara… Ako sednem u kafić da popijem kafu, tu mi turaju od nos razna uverenja uvijena u plastiku. I na ulici me zaustavljaju da učestvujem u dobrotvornim akcijama. I ne samo to. Osećam se loše ako ne uradim nešto. A često se kada nešto uradim posle osećam izmanipulisano. Svakako se osećam prečesto uznemiravano. Imate li i vi sličan osećaj?

Pre neki dan kod bankomata mi jedan momak traži novac, po principu: „E, sad mi ne možeš reći da nemaš para, uhvatio sam te“. Uz svaki račun za Infostan stiže i uplatnica sa molbom za neki dobrotvorni prilog. Priznajem da često uplatim. A nije mi uvek zgodno da i za to odvojim novac, pored svega onoga za šta moram. Ima još tih malih i velikih griža za koje sam sve manje sigurna da su na mestu. Deluje da kriza nagriza više no griža savest, a savest radi upravo onda kada ste svesni koliko toga može da zafali i kako je tek onima koji jedva sastavljaju kraj s krajem… Cilj ove crtice nije da nas natera da budemo sebični, jer smo to isuviše, nego da nas podseti da je možda vreme da na neke stvari odreagujemo na drugi način nego što to obično činimo, da istinski razmislimo šta stoji iza nekih razloga i postupimo na pravi način za rešavanje neke situacije.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s