Ustanak (27. septembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

ZABORAVNA CRTICA

Nekada je Beograd budio Duško Radović. Davno je to bilo i ima nas koji se toga ne sećamo, ali je, srećom, iza njega ostalo mnoštvo zabeleženih lepih misli koje je pisao u tmurnim i vedrim jutrima. Duška je mučila migrena, puno je pušio, često nije mogao da spava i posmatrao bi rano, vrlo rano, Beograd, a zatim zapisivao misli. Jedna od njih odnosila se na našu zaboravnost. Ali, tog puta nije mislio na činjenicu da se lako zaboravljaju kišobrani, ključevi, naočare i ostale sitnice. On se setio da se to dešava i ljudima, pa je rekao: „U Beogradu živi mnogo zaboravljenih ljudi. Neko ih je nekad ostavio i zaboravio.“

Možda nismo navikli da razmišljamo na takav način, ali ima mnogo istine u tome da se, kao i stvari, i ljudi mogu zaboraviti. Naročito oni koji su stari ili slabi. Ili oni koji nisu moćni i ne mogu da uzvrate velikim stvarima. Ponekad s pravom zaboravimo na one koji su sebični, ali često smo nepravedni. I to najčešće baš prema onima koji su nas najviše zadužili. Ko od nas ne bi mogao da kaže da je nekoga, u svakodnevnoj trci, naprosto zaboravio? Svakome se to desilo, ali dok je čovek živ, može i da ispravi neke stvari. Možda bi baš današnji dan mogao da bude onaj u kome ćemo okrenuti neki stari, ali još uvek važeći, broj telefona i čuti davno zaboravljeni glas. Pa još ako bi nam se taj neko obradovao, bio bi to lep početak, ili završetak jednog dana našeg života. Dana u kome nas je neko podsetio da nam je ljudska bliskost ipak najpotrebnija.

Dobro jutro.

1

(Foto: wallpaperfolder.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s