Ustanak (30. septembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Počelo je polako sa padom kamata na kredite, pa onda indeksiranjem istih u dinare, pa fiksiranjem procenata kamate, pa onda produženjem roka otplate i većim iznosom za zaduživanje. U takvu igranku banaka, upleli su se njih dvoje. Oboje rade, računaju da mogu da otplate kredit od nekoliko stotina hiljada dinara, rata neće mnogo opteretiti budžet, pa hajde da najzad kupe jednog polovnjaka. Našli su u oglasima auto star „samo deset“ godina, u odličnom stanju. Prodavac im se poverio kako mora da ga proda jer je iznenada ostao bez posla. Poverovali su mu, naivno, čak i kad ih je provozao pet kilometara da „osete“ mašinu. Sve je bilo u redu, auto je funkcionisao, dakle, pao je dogovor i sve je prevedeno na ime novog vlasnika, plaćeno i potpisano. Odluče da krenu na put do obližnjeg grada i desi se čudo. Auto počne da se kvari, a onda se pri kraju puta i potpuno pokvari, to jest stane. Ispostavi se da je u pitanju kvar čija opravka košta skoro duplo više nego šklopocija koju su iskeširali. Pozovu novi vlasnici starog koji ih polije hladnim tušem tipa: Ko vam kriv, što niste gledali? Pritom im objasni da je to morao da uradi jer je njega prevarila prethodna vlasnica automobila. Morao je da izvuče svoje pare, kaže. Šta njega briga šta će oni sad da rade. Uostalom, što ga sad vi ne prodate, pitao ih je nevino. Mnogo pametnih rođaka i prijatelja se našlo da pita ovo dvoje naivaca zašto nisu poveli nekog stručnog u kupovinu i razgledanje, a ne ovako da prođu? Zašto su uopšte sakrili od svih da kupuju kola, ionako su za sve u životu bili prevareni. Kasno je za sve, krčag je polomljen, da ne kažem radilica, hilzne ili kako se već to sve ne zove. Ostaje nauk, koji odavno važi u Srbiji, naročito kad se kupuje polovnjak: Ili kupi da bi preprodao, ili plati nekoga ko se razume da te ne bi prevarili. Posle je teško izvući sebe iz nelagode od koje rastu rogovi jelena. Dobro jutro!

1

(Foto: montada.haraj.com.sa, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s