Ustanak (5. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica o klupama

Ne znam da li ste primetili da i klupa može da posluži kao neko merilo. Možemo joj meriti dimenzije – širinu, dužinu, visinu. Možemo meriti koliko dece, penzionera, zaljubljenih parova, veverica ili ptica može stati na nju. Njena vrednost zavisi i od kog je materijala napravljena. Mnogi smatraju da su drvene najbolje. U principu su tople i skoro uvek prijatne. Na plastičnu će takođe mnogi sesti, ali na betonsku malo teže, ili barem ne zadugo.

Ali ima još nešto po čemu možemo meriti vrednost klupe. Po tome da li je uopšte ima. Jer, složićete se da je normalno da kad umoran čovek nađe slobodnu klupu, sedne i odahne. Treba klupa ne samo tamo gde je lep vidik već i drugde. Onda kad hoćemo da odmorimo umorne noge. Kad hodamo nekim nepoznatim gradovima, naročito. E, tada je često klupa merilo strane sveta i po njoj možete odrediti da li ste na Istoku ili na Zapadu. Prosto, na Istoku ih ima mnogo više. Tamo je svima jasno da je klupa potrebna čoveku da bi se odmorio, razmislio o nečemu ili jednostavno uživao u trenutku. Klupa je, kao i česma, deo poklona putniku-namerniku. A na Zapadu? Tamo klupa, takoreći nema, osim u parkovima. Ko hoće da se odmori, neka plati, i popije usput nešto. Ako nema sebi da plati piće, sam je kriv.

Tako je klupa dobila još jednu dimenziju – ljudsku, iliti društvenu. Ne znam kako vi o tome razmišljate, ali meni klupe počinju da fale.

Dobro jutro!

873870-pretty-park-bench-wallpaper

(Foto: feelgrafix.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s