Ustanak (6. oktobar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

Hajde da zamislimo da je ponedeljak, 6. oktobar 2036. godine. Dom zdravlja negde u Srbiji. Ulazna vrata doma zdravlja otvaraju se uz pomoć nove, 10. put ispravljene elektronske zdravstvene knjižice, i to samo ukoliko tog dana imate zakazan pregled. Sistem se prekjuče zaglavio, pričala vam komšinica, i kaže, gledala u Dnevniku, nisu dva sata mogli ni da uđu, ni da izađu, dok nije došao neko iz održavanja softverskog sistema firme čija je „prijava za tender jedina bila validna“. Odahnuli ste što možete da uđete, ili možda samo puhćete jer vam je teško da vučete torbu punu lekarske dokumentacije? To je fora sa tim najnovijim elektronskim zdravstvenim karticama – može da se unese sada i JMBG i broj kartona, ali softver nekad pomeša šta je šta, ali nema veze, znate i jedno i drugo napamet, mada, treba vam dokaz na uvid. Kartoteke više čak i nisu u domovima zdravlja, jer je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti preporučio da ih građani ipak nose kući; previše puta je bilo hakerskih upada u softver, a i sestre su rekle da sami moramo sve da upisujemo, oni su „eko-frendli“, ne koriste više papir, ni hemijske olovke – diktiraju, pa šta uhvatiš, uhvatiš. Zapravo, dom zdravlja je sada poprilično praznjikav, osim što sa ogromnog LCD televizora bruje reklame za razne lekove i povremeno prođe zamišljeni pacijent, uzalud tražeći hemijsku olovku da upiše sve što mu je lekar rekao. Penzioneri čak i uživaju, u prevozu razmenjuju lekarska štiva, radije nego „Politiku“. Tek povremeno poneki čovek srednjih godina sebi u bradu opsuje što se pre 20 godina neko dosetio da napravi te male plastikanere umesto knjižica, a onda okrene stranu br. 179 u svom kartonu, gde piše da ne sme da se nervira.
Eto, zamislili smo. Svoj primerak ove današnje falične elektronske knjižice još čekam, a jedino što me raduje je što će biti taman (pretpostavljam!) za u pregradu u novčanik. Pa i ako izgubim ceo, da budem kao ponovo rođena! Znam ko sam, imam onaj trajni izvod iz matične knjige rođenih, što su dosta godina nakon što sam se rodila, rešili da uvedu. Nije „eko-frendli“, jedino.
Dobro jutro!

1

(Foto: www.ozon.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s