Ustanak (7. oktobar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Ko još čita help?
Mi Srbi smo, opšte poznata stvar, najpametniji na svetu. Ne zna se ni broja primera za ovo, a ono što meni prvo pada na pamet – poučen ličnim iskustvom, su tzv. help fajlovi ili, narodski rečeno, uputstva! Nije bitno za šta su namenjena ta uputstva. Bitno je da većina sveta kojeg poznajem ima poriv da sam otkrije kako nešto radi, nestrpljiv da što pre to nešto počne da koristi.

Naravno, ni ja nisam imun na tu srpsku boljku, pa mi je tako pre izvesnog vremena palo na pamet da napravim folder (iliti „faciklu“) na ekranu svog mobilnog telefona. Radio sam ja to davno, ništa teško, ali kada sam sada pokušao – jednostavno ne ide. I to ne samo da ne ide, nego nemam predstavu šta treba da uradim pa da dobijem ono što sam zamislio – zaseban deo sa nekoliko programa koje ne koristim baš često, a nije da mi neće trebati.

Na kraju sam poklekao i shvatio da će sve drastično biti ubrzano ako potražim odgovor od nekog… bolje informisanog!

Bilo je potrebno samo minut i po da saznam da na novijim mobilnim telefonima više nije sistem kao na starima – tada ste imali komandu koja je radila pravljenje foldera, a sada je dovoljno prevući jednu ikonu programa na drugi i tako će se napraviti toliko željena „fascikla“. Moram da priznam – prilično jednostavno i efektno. I, zabrinjavajuće – kako to da meni nije palo na pamet da baš to treba da se uradi!

Naravno – u pitanju je svetska zavera protiv tako pametnih ljudi kao što smo mi, koji ne čitamo uputstva, ne tražimo pomoć i savete od drugih! Da nam stavljaju tako jednostavne zadatke koji se ne razrešavaju udaranjem objekta koji neće da radi onako kako smo mi zamislili, ili dugotrajnim besmislenim zurenjem u isti uz čuvenu kletvu: „Proradi već jednom, crk’o dabogda!“

1

(Foto: copy9blog.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s