Ustanak (10. oktobar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Po(s)niženje

Ako nešto volimo, to je da, od kada smo je prvi put čuli, koristimo frazu „prava potrošača“. Krše se, ističu, poziva se na njih. Ona su zakonsko kvačilo na alavost trgovaca. Mada, znaju i oni kako da mic po mic, menjaju pravila igre ili ih prosto zanemare. Pa ako arbitar ne primeti, nikom ništa. Na primer, u nedavnoj kupovini u kojoj sam, kao i obično, trenirala oči da tragaju za natpisom cene druge boje, jer to znači da je proizvod „na akciji“, odnosno snižen. Međutim, ova „akcija“ bila je prilično neambiciozna sa trgovčeve strane – proizvod je snižen za čitavu jednu paru! Stara cena bila je 352 dinara, a nova, 351,99 dinara! Prvo pravilo, trgovci, ako nećete da budete provaljeni, nemojte tako krupno isticati i staru cenu.

Ovo naravno nije ni prvi, a verovatno ni poslednji put u kom ćemo uvideti povremeni apsurd ekonomije, kada se u nju uplete nekoliko ljudskih faktora, a najvidljiviji je – lakomost.

Kao u basnama koje smo učili kao klinci, uvek je neka životinja ispadala takva, lakoma. Pas je hteo parče mesa iz odraza u vodi, posegnuo za njim, ispalo mu ovo njegovo, i ostao je bez ičega. Medved je hteo brže-bolje da mazne „besplatan“ med, pa ga izujedale pčele. To je lakomost, a kao osobinu je imamo i mi kupci, a i trgovci. Gramzivi da nam izvuku i tu jednu paru, predstaviće je kao veoma vrednu kada je u pitanju njihovo odstupanje od stare cene, a nama na kasi očekivano zaokružiti iznos, jer, zaboga, para kao deo dinara, više se ne kuje.

A mi, kupci, jurimo ekitete sa cenom druge boje, misleći da ćemo tako uštedeti i onda kada kupimo malo više, jer, aman, bilo je na sniženju! A spisak za radnju imao tek nekoliko stavki. Svejedno, neće da se baci. A svaka treća jabuka, bude bačena, neiskorištena, nepojedena. Ne mora to tako, zar ne?

Dobro jutro!

1

(Foto: newcreeations.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s