Ustanak (11. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

UPARENA CRTICA

Ne, neće biti reči o parama, ako ste na to pomislili. Njih nema, pa nema. Biće reči o uparenim rečima. Pa, s tim u vezi, da li ste primetili da dve reči često idu zajedno – „kriza“ i „izobičajilo se“? Iako ne liče mnogo jedna na drugu, a i iako naizgled nemaju mnogo veze, sve češće idu ruku pod ruku. Ako se i ne pomenu, ono što označavaju odlično se dopunjava. Postale su neodoljive, a i neumoljive. Na primer, često kažemo: Dok nije bilo krize, u goste smo donosili cveće i bombonjere. Sad se to izobičajilo…“ Ili: „Pre ove krize češće smo putovali na more, a zimi na planinu… Ali, sada su i godišnji odmori kraći, manje se putuje, izobičajilo se…“. A čuje se i ono: „Lepo oblačenje za pozorište sasvim se izobičajilo“.

Ono, kad čovek razmisli, tako i jeste, dobro je pomiriti se sa realnošću i ne žaliti se. Dobro je slegnuti ramenima. Jer, nije da nemamo važnijih problema od odlaska u pozorište u svečanoj odeći, ili donošenja buketa cveća na vrata. Važno je imati dobru nameru a ona će se već nečim izraziti. Uostalom, mnoge stvari zaista i jesu nepotrebne i dekadentne. Ali jedno je sigurno. Mnogo toga polako izlazi iz mode i „izobičaji se“. Verovatno je mnogo više toga nego što želimo. Jer, najveći deo onog što se izobičajilo vezuje se za kulturu. A nje je sve manje. Samo da je sasvim ne zaboravimo!

Dobro jutro.

1

(Foto: thesocietypages.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s